SEGRE

CINE ENTREVISTA

Jaume Figueras: «Les sèries també són cine»

La sala Screenbox Funatic de Lleida va exhibir ahir en una sessió especial el documental Querido Fotogramas, de Sergio Oksman, un viatge sentimental per la història del cine espanyol a través de la revista Fotogramas en ocasió del seu setantè aniversari. El veterà periodista i crític de cine Jaume Figueras (Barcelona, 1940), col·laborador de la revista durant més de cinquanta anys, va presentar al públic la pel·lícula, un film produït tot just unes setmanes abans de conèixer-se el polèmic tancament de la redacció d’aquesta històrica publicació a Barcelona i el trasllat a Madrid.

«Les sèries també són cine»

«Les sèries també són cine»XAVIER ALDOMÀ

Creat:

Actualitzat:

Com va viure aquesta notícia?

Va ser un autèntic trauma, un cop d’estat capitalista de l’editorial Hearts, que ni de bon tros va tenir en compte la idiosincràsia dels redactors de la revista a Barcelona. Alguns col·laboradors segueixen firmant crítiques però la majoria de la plantilla ha hagut de buscar-se la vida. La nova publicació manté el pes informatiu, però sense aquella ironia ni la ingent documentació que li aportaven els veterans de Barcelona.

Alguna ‘raó’ política darrere del trasllat a Madrid?

No, en absolut. El procés no hi ha tingut res a veure. Han estat raons estrictament de màrqueting empresarial.

També ho va ser el tancament del mític ‘Cinema 3’?

Bé..., el vaig presentar durant més de trenta anys. Van començar a arraconar-lo en horaris intempestius i jo em vaig fer gran... Ja no hi ha espai per parlar de cine a les televisions. Aquest nou espai de TV3 dels dijous, Quan arribin els marcians, aglutina música, teatre, cine..., està bé però no crea addicció.

Per addicció, les noves sèries que produeixen plataformes com Netflix o HBO. Entra al recent debat sobre si es tracta de cine o és televisió?

Les sèries són cine, crec que sí. El dilema per als festivals de cine, que uns les admeten a concurs i altres no, és per exhibir-les en pantalla gran. Hi ha veus a favor i en contra.

Scorsese afirmava la setmana passada als Premis Princesa d’Astúries que, per a ell, el cine només era la gran pantalla.

Sí, sí... però es va oblidar de comentar que la seua nova pel·lícula, El irlandés, que estrenarà l’any que ve, s’ha produït gràcies a la participació de Netflix. Tot és qüestió de diners.

El cine a Espanya depèn de les cadenes de televisió?

Sí, i de vegades és injusta la gran promoció que fan Telecinco o Antena 3 de pel·lícules que no valen res, i altres de més bones, que no tenen darrere les teles, han de defensar-se soles.

Figueras és un habitual a Lleida.

Sí, sempre he donat suport a la Mostra de Cinema Llatinoamericà. Crec que aquest festival realitza una difusió molt bona del cine llatinoamericà, però si les institucions no ajuden...

tracking