SEGRE

El Festival Internacional de Poesia de Lleida, amb una cinquantena d'autors i professionals

El certamen se celebra del 19 al 23 de novembre

L'acte de presentació del festival de poesia.

El Festival Internacional de Poesia de Lleida, amb una cinquantena d'autors i professionalsHermínia Sirvent / Ajuntament de Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lleida serà la capital de la poesia aquest mes de novembre, del 19 al 23, amb la celebració del seu festival internacional. El certamen poètic està dedicat enguany a Manuel de Pedrolo, amb motiu del centenari del naixement, i a Maria-Mercè Marçal, pels 20 anys de la seva mort. Durant l'acte de presentació aquest dimecres, l'alcalde, Fèlix Larrosa, ha remarcat que el festival comptarà amb una cinquantena d’autors i professionals. Larrosa ha parlat del "sentiment, la humanitat i la proximitat amb què s’expressa aquest art" i ha destacat també que el novembre és el mes literari a Lleida, amb el Festival Internacional de Poesia i la gala literària, que aquest 2018 ja arriba al 35è premi d’assaig Josep Vallverdú i el 23è premi de poesia Màrius Torres.

El director dels serveis territorial de Cultura, Josep Borrell, ha assegurat que Lleida és terra rica en poesia i que està al més alt nivell dels festivals de poesia, sent-ne un referent.

Per la seva banda, en representació de la Diputació de Lleida, Paco Cerdà ha destacat que el festival es desenvolupa en diferents espais i sales, i que la poesia i la cultura ocupen un lloc important a la ciutat.

La directora del festival, Àngels Gregori, ha afirmat que la programació (enllaç al programa) combina la reivindicació de poetes de tradició més clàssica amb propostes més arriscades. Així, seguint diferents tendències, ha parlat dels dos grans autors lleidatans universals en els quals se centra el certamen, sobretot pel que fa a la vessant poètica de Pedrolo, més desconeguda, i les Jornades Marçalianes, destinades a un públic més acadèmic.

Entre altres, ha destacat l’espectacle inaugural amb “Maria-Mercè Marçal i Montserrat Abelló: Les arrels d’una amistat”, a l’IEI, amb l’escriptora Lluïsa Julià i acompanyament musical; la taula rodona de periodisme cultural “I la premsa què en diu, dels festivals poètics?”; el diàleg poètic Pedrolo-Marçal a càrrec de Mercè Sampietro, Josep Vallverdú i Eduard Iniesta, així com l’adaptació cinematogràfica en work in progress “Tocats pel foc de Manuel de Pedrolo”, amb direcció de Santi Lapeira.

Una altra de les propostes és “#MeToo. El meu cos és un camp de batalla” o l’espectacle “Amor i ràbia”, d’Emília Rovira Alegre i Pere Rovira. També l’espectacle produït per la Paeria “Dir Pedrolo”, que podran gaudir un miler d’adolescents, amb el qual el certamen també se suma a l’Any Pedrolo.

El festival està impulsat per la Paeria amb la col·laboració de l'IEI, la Diputació de Lleida, la Institució de les Lletres Catalanes i la Generalitat de Catalunya.

tracking