SEGRE

PATRIMONI ART

Una sèrie de pintures única a Europa

Presenten un ‘renovat’ conjunt de 16 olis sobre tela del segle XVI del Museu Diocesà d’Urgell, després de 4 anys de restauració || Reprodueixen els personatges bíblics de Jacob i els seus dotze fills

Una sèrie de pintures única a Europa

Una sèrie de pintures única a EuropaDepartament de Cultura

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, a Valldoreix, va presentar ahir una renovada col·lecció de pintures sobre tela de l’últim terç del segle XVI, originària de la catedral de Santa Maria de la Seu d’Urgell, després d’un procés de restauració promogut des del Museu Diocesà d’Urgell i que va engegar el 2014. Les pintures, d’autor desconegut (podria ser un mestre d’origen francès o centreeuropeu actiu a l’època a Catalunya i Aragó), representen profetes i patriarques i la seua excepcionalitat rau en el fet que són una de les poques traduccions figuratives que s’han conservat de la història de l’Antic Testament de Jacob i els seus dotze fills. La Fundació Banc de Sabadell ha col·laborat en aquesta restauració, que ha comptat amb finançament del departament de Cultura de la Generalitat a través de la seua línia de subvencions. L’acte va ser presidit per l’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, i va comptar amb els presidents del Banc Sabadell, Josep Oliu, i de la fundació bancària, Miquel Molins; la directora del Centre de Restauració, Àngels Solè; el director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda; i el vicari general d’Urgell i responsable del Museu Diocesà, Josep Maria Mauri, entre d’altres.

La col·lecció de quadres s’exposarà a partir del 2019 al Museu Diocesà, que afronta ara una nova remodelació, com va explicar precisament dilluns l’arquebisbe a la consellera de Cultura, Laura Borràs, en la seua visita a la Seu d’Urgell (vegeu SEGRE d’ahir). L’equipament museístic s’ampliarà i es reformarà en diverses fases després de l’adquisició per part del bisbat de Cal Roigé, un edifici al carrer dels Comenges que connecta a través de la façana posterior amb el museu. La primera fase contempla la reinauguració de la Capella dels Dolors. “Es convertirà en l’emblema del Museu Diocesà”, va assegurar Joan-Enric Vives. Aquest espai exhibirà el retaule renaixentista de la Pietat, restaurat també a Valldoreix el 2016, al costat d’aquesta col·lecció de 16 pintures i altres peces del XV i XVI, a banda d’una àrea dedicada al músic Joan Brudieu.

tracking