SEGRE

PALEONTOLOGIA DIFUSIÓ

Dinosaures de rècord a Basturs

Publiquen l’estudi més complet sobre el jaciment del Pallars Jussà en una revista científica dels Estats Units || El més important d’Europa d’hadrosaures, amb més d’un miler de fòssils

Imatge d’arxiu de fòssils d’hadrosaures recuperats durant una excavació al jaciment Basturs Poble, al Pallars Jussà.

Imatge d’arxiu de fòssils d’hadrosaures recuperats durant una excavació al jaciment Basturs Poble, al Pallars Jussà.INSTITUT CATALÀ DE PALEONTOLOGIA MIQUEL CRUSAFONT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jaciment paleontològic Basturs Poble, a prop d’aquest nucli del municipi d’Isona i Conca Dellà, al Pallars Jussà, s’ha revelat com el més important de tot Europa pel que fa a restes de dinosaures hadrosaures, amb més d’un miler de fòssils probablement d’aquesta única espècie recuperats en diverses excavacions durant els últims deu anys. Ara, la revista científica nord-americana Plos One acaba de publicar l’estudi més complet dels fòssils d’aquest jaciment de Basturs i revela la presència de molts individus joves. La investigació ha anat a càrrec de paleontòlegs de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Museu de la Conca Dellà. El jaciment, d’una antiguitat d’uns setanta milions d’anys, és l’únic que s’ha trobat a Europa que conté exclusivament restes fòssils d’hadrosaures –dinosaures herbívors de caminar bípede, que podien utilitzar les potes davanteres per agafar l’aliment–, que pertanyen probablement a una única espècie, batejada com a Pararhabdodon isonensis.

L’informe que s’ha publicat ara a Plos One ha analitzat els 270 fòssils preparats per a l’estudi, que inclouen cranis, mandíbules, dents, vèrtebres i ossos de les extremitats. Els investigadors també han analitzat l’interior dels fòssils per extreure’n informació sobre l’edat dels exemplars als quals van pertànyer, i han detectat un gran nombre d’animals joves; en una proporció menor, adults i, en canvi, sense presència d’exemplars acabats de sortir de l’ou. “Hem estimat que els exemplars més joves van morir quan tenien dos anys i els adults, entre els catorze i quinze anys”, explica Víctor Fondevilla, investigador de l’ICP i la Universitat Autònoma de Barcelona i autor principal de l’article científic.

El fet de trobar tantes restes juvenils fa pensar els investigadors que l’acumulació d’ossos del jaciment Basturs Poble representa una població natural d’herbívors, en la qual els joves acostumaven a ser més abundants. “També és possible que l’abundància de restes juvenils es degui al fet que eren els individus més vulnerables davant d’una crisi i, per tant, haurien mort en més quantitat que els adults”, afegeix Fondevilla.

tracking