SEGRE

CINE NOVETAT

De Reus a Síria passant per Lleida

La directora Alba Sotorra estrena el documental ‘Comandant Arian’, sobre dones kurdes contra l’Estat Islàmic || Postproduït al Magical després de guanyar el premi Visual Art el 2016

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Cinemes Texas de Barcelona i l’Artistic Metropol de Madrid tenien previst estrenar ahir a la nit el documental Comandante Arian, un film de la cineasta de Reus Alba Sotorra (1980) en què reflecteix la lluita durant els últims anys de la població kurda del nord de Síria contra les milícies d’Estat Islàmic des d’un punt de vista diferent, el de les dones que empunyen les armes també com una via cap a l’emancipació. La lluita de Sotorra per portar a terme aquesta producció també ha estat llarga, des del primer viatge a Síria el 2005.

Una de les últimes estacions va ser guanyar el 2016 la tercera edició del premi Lleida Visual Art, dotat per la Paeria amb 10.000 euros, la meitat a canvi dels serveis de postproducció a les instal·lacions del Magical Media, a Gardeny. Sotorra va rebre el guardó durant l’acte inaugural del Festival Som Cinema a l’Escorxador, l’octubre d’aquell any.

El projecte que va presentar a concurs a Lleida duia per títol Amazones, però al final el llargmetratge documental ha pres el nom de la principal protagonista, la comandanta Arian, que forma part d’un cos militar format exclusivament per dones el 2012 amb l’objectiu de protegir-se de l’Estat Islàmic i de transformar la societat patriarcal en la qual viuen. Sotorra assegura que “és molt fort el preu que paguen les noies combatents; Arian ho va pagar en carn pròpia a l’aconseguir sobreviure a cinc trets”. La directora destaca amb sorpresa l’existència d’“un moviment tan radicalment feminista en un territori tan radicalment patriarcal”.

tracking