SEGRE

PATRIMONI ARQUEOLOGIA

Vestigis de l'edat del bronze al Castell del Remei

Troben més de 30 sitges l’interior de les quals presenta restes de ceràmica d’entre els anys 1800-1500 aC || És excepcional a la zona

La presentació de les troballes va tenir lloc ahir a Lleida.

La presentació de les troballes va tenir lloc ahir a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una sèrie de treballs agrícoles rutinaris a la parcel·la Cal Mitjana de la finca Castell del Remei, a Penelles, va posar al descobert al maig un jaciment fins a la data desconegut. Els seus responsables ho van comunicar als experts d’arqueologia del Servei Territorial de Cultura, que després d’una intervenció, van localitzar fins a 37 estructures circulars, 36 de les quals eren sitges d’emmagatzemament i l’altra, un pou de captació d’aigües freàtiques. Després d’examinar-ne deu, els tècnics van concloure que la importància de la troballa se centrava sobretot en el que contenia.

I és que entre els materials recuperats es van trobar fragments de ceràmica amb decoracions característiques de l’època del bronze inicial, datats aproximadament d’entre els anys 1800 i 1500 abans de Crist. Això implica que en aquesta zona podria trobar-se com a mínim un jaciment d’aquesta cronologia. Per als experts, entre els quals l’arqueòloga responsable Marta Monjo, un dels motius d’interès rau que en aquesta zona de transició entre les comarques de la Noguera i l’Urgell hi ha pocs jaciments documentats. Per tant, l’estudi d’aquesta troballa recent permetrà millorar el coneixement sobre l’ocupació humana en aquest període històric.

Descobriment casual arran d’uns treballs agrícoles a la finca Cal Mitjana situada a Penelles

Val a destacar que les estructures descobertes són de planta circular o ovalada i conservaven únicament la part baixa, ja que els diferents treballs agrícoles que s’havien dut a terme a la zona van comportar que amb el temps es perdés la resta de la construcció. D’altra banda, l’altra construcció, el pou de captació d’aigües freàtiques, també de planta ovalada i de 2,5 metres per un metre, també va ser excavat. Tanmateix, el perill d’ensorrament de l’estructura va comportar que s’actués en únicament 0,8 metres de l’interior. En aquest cas, els materials ceràmics recuperats pertanyerien als segles XVI i XVIII. A partir d’ara, els arqueòlegs continuaran estudiant els materials. L’empresa encarregada dels treballs va ser Àtics, i la intervenció d’urgència va ser dirigida per l’arqueòleg Iñaki Moreno.

tracking