SEGRE

HISTÒRIA MEMÒRIA

Revaloritzar el patrimoni

Torà reposarà la Creu de Sant Ramon, del 1951, amb una de semblant a la gòtica original || La Granja d’Escarp declararà Bé Cultural d’Interès Local la Creu del Calvari i l’ermita de Sant Jaume

La Creu de Sant Ramon de Torà

Revaloritzar el patrimoniX.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La majoria dels ajuntaments estan cada vegada més conscienciats de la necessitat de conservar el patrimoni i la memòria històrica. Per això s’esforcen a posar-ho de relleu. Bon exemple d’això són la recuperació de les creus de terme de Torà o de la Granja d’Escarp, entre d’altres. Així, el consistori de Torà donarà aquest mateix mes de novembre llum verda al projecte constructiu de la creu de Sant Ramon que dóna nom a la cèntrica plaça de la Creu. En aquest sentit aprovarà el projecte que preveu el disseny d’una creu similar a l’original gòtica que va ser destruïda durant la Guerra Civil. Val a recordar que la matinada de l’1 de juliol passat uns desconeguts van destruir la peça escultòrica, que havia estat reposada el 1951 i era obra de l’artista Josep Riera. Es tractava d’un element més sobri que l’original i va ser declarat Bé Cultural d’Interès Local l’any 2009. Tanmateix, les escales i el fust octogonal que sostenien la creu són els originals i no s’han destruït. La nova creu serà obra de l’empresa de Solsona Pedramaties que, segons va comentar l’alcalde Magí Coscollola, traurà el material base d’una gravera de Llanera, nucli agregat de Torà. El pressupost de la nova creu serà de 4.827 euros. El preu inclou el disseny i la instal·lació a la plaça. L’escultura tindrà la mateixa altura que l’original i es dissenyarà a partir de fotografies de l’antiga, ja desapareguda. Segons va explicar l’alcalde, també es posarà un capitell octogonal inicialment sense escultures ni ornamentacions per si en un futur es decideix decorar.

D’altra banda, el ple de l’ajuntament de la Granja d’Escarp va aprovar divendres passat iniciar els tràmits per declarar Bé Cultural d’Interès Local la Creu del Calvari i l’ermita de Sant Jaume. La primera, encara que incompleta, és una peça que presenta, segons l’informe de Chus Llavero, la presidenta del Centre d’Estudis Comarcals del Segrià, certa qualitat en la manufactura escultòrica. El seu informe recomana a més un estudi arqueològic de l’entorn, la consolidació del conjunt i la restauració dels elements més significatius.

L’estructura del mur i l’altar de la Creu del Calvari plasmen les diferents tècniques constructives

Està formada per dos cossos diferenciats, un de més antic corresponent a la nau, al qual es va afegir l’absis quadrat amb un contrafort. La nau està dividida en tres trams per pilastres que sostenen arcs de mig punt que suporten l’entramat de bigues de fusta i la tella de teula àrab.

L’ermita de Sant Jaume, un espai emblemàtic de la Granja L’ermita de Sant Jaume, un espai emblemàtic de la Granja d’Escarp, és un edifici de planta rectangular que data de finals del segle XVII, encara que va ser ampliat al segle XVIII. En els últims anys ha comptat amb diverses intervencions de restauració per preservar-ne la conservació.

tracking