SEGRE

L'IEI 'mostra' els seus pergamins

Digitalitza més de 180 documents de la seua col·lecció datats entre els segles
XII i XVII

L'IEI 'mostra' els seus pergamins

L'IEI 'mostra' els seus pergamins

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) ha digitalitzat la seua col·lecció de pergamins antics que inclouen del segle XII al XVII. Testaments, donacions, ordes militars o privilegis reials, poden ser consultats des d’ahir per investigadors i la ciutadania en general a la pàgina web de l’Institut www.repositori. fpiei.cat.

En total són un conjunt de més de 180 pergamins agrupats segons la seua procedència. Entre aquests es troben documents de la ciutat de Lleida, les Garrigues, la Noguera, els Pallars, el Pla d’Urgell, la Segarra, el Segrià o l’Urgell. Els manuscrits més antics de la col·lecció daten de l’any 1148 i fan referència al pacte entre el comte Ramon Berenguer IV de Barcelona i Ermengol VI, comte d’Urgell, o el del 23 d’agost del 1250 sobre el privilegi de Jaume, rei d’Aragó, Mallorca i València que concedeix a l’abadessa de Vallsanta protecció per al seu monestir i pastors.

L’objectiu de l’IEI és posar de relleu el patrimoni històric de què disposa. Aquest projecte naix de la intenció de preservar i difondre un material únic i, d’altra banda, contribuir a fomentar la investigació del seu patrimoni, facilitant les consultes als investigadors. Des de l’IEI es tenen planificades més línies per divulgar el seu patrimoni, com la transcripció dels pergamins de l’antic Hospital de Santa Maria o la creació d’un taller de lectura de documents medievals i moderns. Aquesta digitalització és una acció que s’engloba en el projecte europeu Community as Opportunity. The Creative Archives’ and Users’ Network.

tracking