SEGRE

POLÍTICA CULTURAL COMMEMORACIÓ

El Cogul, una icona de l'art rupestre, celebra el 20 aniversari de la declaració de Patrimoni Mundial de la Unesco

L’edifici de la Roca dels Moros acull el 20 aniversari de la declaració de Patrimoni Mundial de la Unesco || Des del 1985 s’han documentat 130 conjunts de pintures a tot Catalunya

Foto de grup, ahir després de l’acte institucional i vora les pintures rupestres de la Roca dels Moros.

Foto de grup, ahir després de l’acte institucional i vora les pintures rupestres de la Roca dels Moros.MAGDALENA ALTISENT

Creat:

Actualitzat:

El Centre d’Interpretació de la Roca dels Moros del Cogul va acollir ahir l’acte institucional de la Generalitat de commemoració del 20 aniversari de la inscripció de l’art rupestre de l’arc mediterrani de la península Ibèrica a la llista del Patrimoni Cultural de la Humanitat de la Unesco. Una candidatura amb més de 750 jaciments arqueològics –16 dels quals a Lleida– de sis comunitats autònomes, entre els quals destaquen amb llum pròpia les pintures rupestres del Cogul, a les Garrigues. Com va explicar la directora general de Patrimoni Cultural, Elsa Ibar, “amb les pintures rupestres de la Roca dels Moros, la Generalitat va iniciar el 1985 el corpus de pintures rupestres de Catalunya, una identificació i documentació que va treure a la llum 60 conjunts pictòrics a tot el territori, que van formar part de la candidatura aprovada per la Unesco el 1998”. S’ha de destacar que, des d’aleshores, la investigació arqueològica ha sumat uns altres 70 enclavaments amb pintures rupestres, dotze a les comarques de Lleida (vegeu el desglossament). Això sí, Ibar va reconèixer que incorporar-los a la llista de la Unesco és “un procés llarg i complicat, que hauria de consensuar-se amb la resta de comunitats que van formar part de la candidatura fa dos dècades”.

La directora general va presidir la celebració al Cogul després d’inaugurar a la sala d’actes de la Diputació de Lleida el VI Congrés d’Arqueologia Medieval i Moderna de Catalunya, amb 150 especialistes fins diumenge. Per la seua part, Josep Manuel Rueda, director de l’Agència Catalana del Patrimoni, que gestiona el Centre d’Interpretació del Cogul, va avançar que el 2019 es començarà a treballar en la millora de l’accessibilitat de l’edifici i la renovació de l’entorn i en un nou projecte museogràfic amb més recursos audiovisuals, a banda d’una nova versió de l’aplicació per a mòbils i tauletes per veure les pintures amb realitat augmentada.

Accessos, entorn i nou projecte museogràfic, reptes a partir del 2019 per a l’edifici del Cogul

L’acte, amb presència de nombrosos representants d’institucions locals i comarcals, va comptar també amb una xarrada de l’arqueòleg Eudald Carbonell, codirector d’Atapuerca, que va destacar l’interès d’aquestes pintures rupestres com “un missatge inconscient deixat en el passat pels pobladors d’aquell moment”.

tracking