SEGRE

EFEMÈRIDES ACTIVITATS

Biblioteca centenària

La consellera de Cultura, Laura Borràs, presideix a les Borges Blanques els cent anys de la Biblioteca Popular, impulsada per la Mancomunitat || La vaga de fam dels presos marca l’acte

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera de Cultura, Laura Borràs, va valorar ahir amb “consternació” i “màxim respecte” la decisió de Jordi Sànchez i Jordi Turull d’iniciar una vaga de fam a la presó de Lledoners (més informació a les pàgines 23 i 24). Ho va afirmar envoltada de llibres, història i coneixement des de la capital de les Garrigues, on va assistir a presidir la commemoració del centenari de la Biblioteca Popular de les Borges Blanques, que va tenir lloc a la Biblioteca Marquès d’Olivart. Tanmateix, l’anunci de la vaga de fam que havia saltat a primera hora del matí va acaparar tot l’interès. Tant que a la tarda estava previst que clausurés a la Biblioteca Pública de Lleida la campanya Fas 6 anys. Tria un llibre i es va celebrar sense la seua presència ja que després de l’anunci dels presos va ser requerida a Barcelona, juntament amb la resta del grup parlamentari. Borràs va qualificar la decisió de Sànchez i Turull de “crit d’alerta” sobre una situació “d’indefensió dramàtica”. Va afegir que amb la vaga s’apel·la a “les consciències” de les persones que “estan impedint una justícia justa” i que “no donant resposta” a les peticions dels empresonats “no es pot elevar el camí cap a la justícia europea”. Va afirmar que l’única valoració que es pot fer és amb “consternació” i amb “molt respecte”, tenint en compte que es tracta d’una mesura “molt i molt dura” que “ens posa en certa mesura en la situació de país que estem vivint”, va puntualitzar.

Borràs presidia el centenari de les Biblioteques Populars de la Mancomunitat a les Borges Blanques, la primera de les terres de Lleida, on va assegurar que “les biblioteques seran sempre nostres perquè vertebren un projecte de país”. En aquest sentit va afegir que “necessitem alcaldes i ajuntaments que apostin per la cultura. Tot el que aconseguim, ho aconseguirem junts, per això, el projecte de la mancomunitat anava en aquest sentit”. Borràs va citar també Marguerite Yourcenar, Eugeni d’Ors, Jules Romain o Eduard Sanahuja, entre altres, per recalcar la importància dels llibres i la biblioteca. Durant l’acte, es va descobrir un monòlit per commemorar aquests cent anys al mateix lloc on es va situar la primera biblioteca del poble i tot seguit, es va homenatjar la figura de Maria Lois, directora general de les bibliotecàries de l’època i impulsora de l’espai. Per la seua part l’alcalde, Enric Mir, que va arrancar un fort aplaudiment entre els assistents al recordar precisament l’inici de la vaga de fam, va reiterar Borràs dos de les sol·licituds que té el municipi en termes culturals. La primera és l’arxiu municipal, un equipament sobre el qual segons Mir “després del 155 i de moltes gestions, veiem una voluntat expressa per, si no immediatament, ben aviat, tirar-lo endavant”.

Borràs va valorar ahir amb “consternació” i “màxim respecte” la vaga de fam dels presos

La Biblioteca Popular de les Borges va ser la primera de Lleida de les impulsades per la Mancomunitat

L’altra reivindicació és una sala teatre per acollir-hi programació cultural, un projecte per al qual el consistori ja prepara una partida pressupostària. Per la seua part, la presidenta de la Diputació, Rosa Maria Perelló, va recordar que la biblioteca de les Borges Blanques va partir d’una iniciativa municipal en un moment en què l’índex d’analfabetisme era del 60%. L’acte, que va comptar amb l’actuació de l’Orfeó Terrall i l’Escola de Música, va finalitzar amb una recreació teatral del moment històric en què es va obrir aquesta biblioteca a càrrec del grup Cassigalls.

Lleida, la més participativa de la campanya ‘Fas 6 anys. Tria un llibre’Un total de 2.102 nens lleidatans dels 4.483 petits censats que aquest 2018 han fet sis anys han participat en la campanya de foment de la lectura Fas sis anys. Tria un llibre. Això converteix la demarcació de Lleida en la més participativa, amb un 46,9 per cent. La mesura catalana ha estat del 42,5 per cent, amb un increment del 5,4 respecte a l’any passat, una xifra similar a la de Lleida. La iniciativa consisteix que els nens que compleixen sis anys reben un val per comprar un llibre, amb la intenció d’animar els petits a endinsar-se en la lectura. Així ho van explicar ahir els responsables de la iniciativa, abans de l’espectacle participatiu Balla’m un llibre, dirigit als petits que havien participat en la campanya. La directora de la Biblioteca de Lleida, Antònia Capdevila, va explicar que els nens eren precisament un públic fàcil de fidelitzar a la lectura si comptaven amb l’acompanyament adequat dels pares.

tracking