SEGRE

PATRIMONI LITIGI

El procés judicial per Sixena “ha valgut la pena”

La consellera Mayte Pérez diu que l’art és “signe d’orgull i identitat” d’Aragó || Més de 10.000 visites al monestir

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera de Cultura d’Aragó, Mayte Pérez, reconeix que el procés judicial obert per l’art de Sixena està sent “llarg i traumàtic”, però que “ha valgut la pena”. En vigílies del primer aniversari del trasllat d’obres del Museu de Lleida al monestir oscenc –dimarts vinent, amb un acte al museu en el qual està prevista l’assistència del president Quim Torra–, Pérez es va mostrar convençuda que en el “futur pròxim” la sala capitular acollirà també les pintures murals que es conserven al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), reclamades igualment des d’Aragó. I va afegir que tant les pintures murals com les 95 obres d’art que ja s’exposen al cenobi, entre les del Museu de Lleida i les que van arribar prèviament del MNAC, són un “reclam turístic” i un “signe d’orgull i identitat”.

Pérez va retreure a la Generalitat que “les sentències estan per complir-les” i que “lamentablement no ha estat així per part de l’administració catalana”. De totes maneres, va assegurar que vol “començar de nou” i evitar que es repeteixin els mateixos errors. D’altra banda, la consellera aragonesa va destacar les més de 10.000 persones que han visitat el monestir de Vilanova de Sixena aquest últim any i que “han disfrutat” d’aquest patrimoni, i es va mostrar convençuda que quan acabi l’any se superaran les 12.000 (el Museu de Lleida en va rebre 24.000 durant el 2017). Això sí, va reconèixer que el principal escull per ampliar els visitants és l’horari de les visites, ja que només obre al públic de divendres a diumenge. Tot i així, va explicar que la comunitat autònoma aragonesa és petita i que “estem en una comarca difícil”. “La despoblació, la dispersió i l’envelliment són elements comuns a Aragó” i, per tant, acabar l’any amb més de 12.000 visites “és un èxit sense cap mena de dubte”, va assegurar.

Aquesta entitat, integrant de la plataforma d’entitats culturals de Lleida que defensa el Museu, assegura que “no té sentit l’acarnissament que pateix per unes col·leccions d’art de procedència neta, molt diferent de moltes col·leccions de reputats museus ben poc qüestionades”.

Demanen al bisbe de Barbastre menys plets i més buscar solucionsEl Cercle d’Amics del Museu de Lleida reclama al bisbe de Barbastre-Montsó (en un article que publica avui SEGRE a la pàgina 6) que “en lloc de pledejar contra el Museu i el bisbat de Lleida esmerci esforços per tal de cercar camins de pau més propers a la solució que al conflicte”. Respecte al litigi amb l’art de Sixena, aquesta entitat lamenta que “l’argument determinant en aquest assumpte és més pròxim a criteris i interessos polítics territorials que artístics o d’estima patrimonial”.

tracking