SEGRE

PATRIMONI LITIGI

Catorze hores per recordar

El Museu de Lleida reviurà dimarts el trasllat de l’art de Sixena amb un llibre gràfic d’imatges inèdites del procés || El president Torra presidirà el primer aniversari de la polèmica operació

Ràpida càrrega del camió i el furgó amb les caixes de les 44 obres, l’11 de desembre de l’any passat.

Ràpida càrrega del camió i el furgó amb les caixes de les 44 obres, l’11 de desembre de l’any passat.ITMAR FABREGAT

Creat:

Actualitzat:

Dimarts es complirà un any del polèmic trasllat de 44 obres d’art del Museu de Lleida al monestir de Sixena enmig d’un gran operatiu policial comandat per la Guàrdia Civil i sota l’ombra del 155. La commemoració, que no celebració, del trist aniversari tindrà un acte estrella: la presentació del llibre gràfic Operació trasllat, amb tots els detalls del que va succeir a l’interior del museu durant les gairebé catorze hores que va durar el procés. Un volum que donarà a conèixer un any després les fotos inèdites d’una llarga nit, matinada i matí en què tècnics del govern d’Aragó i desenes d’agents de la Guàrdia Civil van ocupar l’edifici, mentre al carrer se succeïen les protestes per part de centenars de manifestants.

El fotògraf lleidatà Jordi V. Pou va ser contractat pel Museu per documentar tota l’operació. “No he comptat totes les fotos que vaig fer però van ser entre dos i tres mil”, va explicar ahir a SEGRE. Una bona selecció d’aquestes integren el llibre, que explica amb textos de la responsable de Comunicació del Museu, Marga del Campo. Pou va recordar que “entre Mossos d’Esquadra i Guàrdia Civil, a tot el personal ens van identificar fins a tres vegades; no els devia fer gràcia que fes fotos, però estava perfectament acreditat”. “Vaig retratar cada una de les peces que es van emportar amb tot detall, l’embalatge i col·locació a les caixes; i quan hi havia una aturada aprofitava per fer fotos de l’ambient que es vivia”, va afegir Pou. Fotos i llibre que l’advocat aragonès Jorge Español ha provat de paralitzar als jutjats –per ara de manera infructuosa–, i que comptaran amb el suport del president Quim Torra, que va anunciar la seua presència a l’acte.

Tampoc hi faltarà la Plataforma d’Entitats Culturals de Lleida, que animarà la tarda a partir de les 18.00 hores a la plaça exterior del museu amb una concentració popular amb activitats de diverses entitats i lectura d’un manifest de compromís amb el Museu i de reivindicació del retorn d’aquestes obres d’art, que recordaran que el procés judicial segueix obert i sense una resolució ferma sobre aquesta qüestió.

El MNAC insisteix que no autoritzarà traslladar les pintures murals El director del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) recorda com un moment “trist” per a la cultura l’entrada de la Guàrdia Civil al Museu de Lleida fa un any per traslladar l’art de Sixena. “La posada en relleu del patrimoni no s’ha de basar en litigis judicials i menys encara en l’ús de la força”, va afirmar. Serra va reiterar que no autoritzarà el trasllat de les pintures murals del MNAC a Sixena perquè seria una “irresponsabilitat”. “El consens internacional sobre la fragilitat d’aquests murals és total”, va assegurar. En aquest sentit, va recordar que es troben en un museu que és “màxima referència internacional” i juntament amb la millor col·lecció de pintura mural romànica del món. Serra va criticar les obres de rehabilitació del monestir de Sixena, amb intervencions arquitectòniques “molt desafortunades”. De fet, va assenyalar que no compleix les condicions de conservació per acollir les peces del MNAC i del Museu de Lleida: “Hi ha instal·lats aparells domèstics i amb això no es protegeix un bé de l’any 1000”, va lamentar.

Ràpida càrrega del camió i el furgó amb les caixes de les 44 obres, l’11 de desembre de l’any passat.

Ràpida càrrega del camió i el furgó amb les caixes de les 44 obres, l’11 de desembre de l’any passat.ITMAR FABREGAT

tracking