SEGRE

PATRIMONI RECUPERACIÓ

Troben una capella a Bossòst

Sota les ruïnes del castell medieval d’aquesta localitat d’Aran, possiblement d’època preromànica || Senyalitzaran i promouran aquest conjunt d’interès històric

Les restes de l’antiga capella han aparegut a la cova situada sota el castell medieval, des del qual es contempla el Bossòst actual.

Les restes de l’antiga capella han aparegut a la cova situada sota el castell medieval, des del qual es contempla el Bossòst actual.AYUNTAMIENTO DE BOSSÒST

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els treballs de neteja i consolidació de les ruïnes del castell medieval de la Soala de Casteràs, a Bossòst, han permès descobrir una antiga capella, possiblement d’època preromànica, situada a la boca de la cova que es troba sota l’antiga fortificació. S’ha de destacar que les restes d’aquest petit temple religiós s’han trobat més d’un metre sota terra. L’actuació arqueològica ha tret a la llum la base de la planta de la capella, amb un absis, una entrada i la plataforma on s’assentava l’antic altar. A més, al costat es van localitzar les restes d’un mur perimetral, que segurament envoltava tot el conjunt, format pel castell i una torre, aixecat a sobre del promontori de la cova, i l’església, a sota. Aquest temple estaria dedicat a Santa Eulària, advocació que ja indica la seua antiguitat, ja que es vincula directament amb una implantació castrense.

Després d’una primera fase de neteja, desenrunament i delimitació del castell, l’actuació arqueològica en aquesta zona històrica, impulsada des de l’ajuntament de Bossòst, va costar 12.000 euros. Aquests treballs es van dur a terme durant aquests mesos de tardor i van rebre una subvenció de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida.

L’actuació ha tret a la llum la planta de la capella, amb un absis, una entrada i la base de l’antic altar

L’alcalde, Amador Marqués, va considerar aquesta troballa com “una bona notícia que confirma l’existència de la capella més antiga de Bossòst, a l’entrada de la cova natural més gran d’Aran”

L’ajuntament també va il·luminar aquesta àrea al juny. “Ara treballem per promoure, consolidar i senyalitzar tot el conjunt del castell i l’ermita com un dels espais d’interès patrimonial més rellevants de Bossòst i la Val d’Aran”, va afegir.

L’enclavament podria ser l’origen de la localitat aranesa Els tècnics valoren la possibilitat de l’existència en aquesta zona d’un assentament poblacional, origen fins i tot de Bossòst, ateses les bones condicions d’orientació sud-est, a la solana, amb aigua i visibilitat amb els altres castells de la zona. Aquesta situació estratègica va convertir el lloc en un refugi al llarg dels temps. Un dels seus últims usos: els maquis i els militars franquistes.

tracking