SEGRE

PATRIMONI ART

Cervera amplia el seu fons

El museu adquireix un gravat d’Antoni Viladomat || Commemora el 300 aniversari de la construcció de la Universitat

Imatge del gravat adquirit.

Imatge del gravat adquirit.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Museu de Cervera ha fet públic a través de les xarxes socials que ha adquirit un gravat amb un dibuix d’Antoni Viladomat (1678-1755) que passarà a engrossir el seu fons d’època moderna. Segons han informat a través d’una mena de joc d’endevinalles entre els seus seguidors amb els hashtags #taldiacomavui o #repteCervera, l’anunci de la compra ha coincidit amb el 300 aniversari de l’inici de les obres de la Universitat de Cervera. En aquest sentit, els dies 18, 19 i 20 de desembre del 1718 es va celebrar l’inici de les obres i els carrers de l’actual capital de la Segarra es van adornar amb decoracions efímeres però molt vistoses.

El dia 19, el de l’aniversari del rei Felip V (impulsor de la Universitat) va ser quan precisament es va col·locar la primera pedra. La població va participar acudint a una solemne processó que va arribar fins a les excavacions que havien de fixar els murs del futur edifici, que es va aixecar en un solar ocupat per vint-i-dos cases i l’antic hospital de Castelltort. Les façanes d’aquest edifici mèdic donaven a una gran bassa i a la part posterior quedaven horts i la muralla. La construcció de la futura universitat, doncs, canviaria radicalment l’urbanisme existent fins al moment a la ciutat.

El 20 de desembre del 1718 van acabar les festes de celebració de la col·locació de la primera pedra de la Universitat i ara, 300 anys després, el Museu de Cervera ho ha commemorat fent pública la nova adquisició. Els historiadors de l’art Francesc Miralpeix, de Girona, i Alberto Velasco, de Lleida, van contribuir al joc explicant que l’obra és una carta de tesi, el dibuix de la qual és d’Antoni Viladomat. Velasco detalla a més que té a veure amb la presentació de la tesi doctoral Conclusions de Filosofia Tomística, defensada per J. F. de Portell i de Peyrí.

tracking