SEGRE

LITERATURA PREMIS

Guillermo Martínez s’emporta el Nadal amb una novel·la policíaca

Marc Artigau s’endú el Josep Pla amb una obra marcada pels records

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des de l’any 1968 es concedeix en la mateixa vetllada que el premi Josep Pla, que distingeix obres en prosa en català. Amb l’adquisició d’Ediciones Destino per part del grup Planeta a començaments dels anys noranta, el jurat del Nadal va passar a premiar autors consolidats per sobre de nous valors literaris. Aquest nou rumb va suprimir també l’any 2010 el premi que fins aleshores s’havia atorgat al finalista.

?

barcelona

L’escriptor i matemàtic argentí Guillermo Martínez va guanyar ahir a la nit el 75è Premi Nadal de Novel·la de l’editorial Destino, dotat amb 18.000 euros, amb la història Los crímenes de Alicia, que es va imposar entre les 343 obres presentades, una de les quals procedent de Lleida. L’obra té vincles amb la seua novel·la anterior, Los crímenes de Oxford, adaptada al cine per Álex de la Iglesia. El dramaturg barceloní Marc Artigau, per la seua banda, es va convertir en el guanyador del 51è Premi Josep Pla de prosa catalana amb La vigília, una novel·la que s’endinsa en els records de vida i la trajectòria vital escollida.

Al recollir el guardó, Martínez va enaltir la novel·la policíaca i va dir que és una espècie de continuació de Los crímenes de Oxford, tot i que va insistir que és una història “absolutament independent”. Presentada al certamen literari com Los papeles de Guildford amb el pseudònim G., aquesta novel·la té en comú amb Los crímenes de Oxford la investigació de successos criminals i els mateixos personatges: el professor Arthur Seldom i el seu jove estudiant. Si a Los crímenes de Oxford l’eix de la història eren les seqüències matemàtiques, en aquesta novel·la el motor són els símbols de l’univers de la novel·la Alícia al país de les meravelles, de Lewis Carroll. La història guanyadora s’ambienta a Oxford (Regne Unit) el 1994, al si de la germandat Lewis Carroll, on tenen lloc uns crims vinculats el món literari d’Alícia al país de les meravelles, i per desentranyar-ne el misteri, el professor de lògica Arthur Seldom –membre de la germandat– i el jove estudiant de matemàtiques uniran esforços. Els membres d’aquesta germandat, la majoria biògrafs, decideixen publicar els diaris privats de Carroll, i una pàgina arrancada desencadena una sèrie de crims que remeten als símbols d’Alícia al país de les meravelles.

Marc Artigau, llicenciat en Direcció Escènica i Dramatúrgia, va aconseguir el Premi Josep Pla, dotat amb 6.000 euros gràcies a La vigília, una novel·la protagonitzada per Raimon, un personatge que escriu contes per a la ràdio i que viu amb el seu germà, que va quedar trastocat per un accident durant la infantesa. Un dia el protagonista rep un estrany encàrrec d’una dona gran que el contracta perquè escrigui la seua biografia, i la trama de la història se centrarà a aclarir què s’amaga darrere d’una història gens innocent.

Un guardó literari que celebra el 75è aniversariEls premis Nadal van complir ahir el setanta-cinquè aniversari, un període en què han distingit obres com Nada, de Carmen Laforet (1944); La sombra del ciprés es alargada, de Miguel Delibes (1947); El Jarama, de Rafael Sánchez Ferlosio (1955) i El alquimista impaciente, de Lorenzo Silva (2000), entre d’altres. Es considera un guardó rellevant a l’hora de descobrir nous autors, especialment dones, i per valorar la innovació i la discordança respecte al discurs oficial durant la dictadura franquista. Creat per la revista Destino de Barcelona l’any 1944, el seu nom ret homenatge al que va ser redactor en cap d’aquella publicació, el periodista i catedràtic de Literatura Eugenio Nadal.

tracking