SEGRE

PATRIMONI ART

Dallas presumeix del Mestre de Sixena

La revista del Meadows Museum llueix a la portada la taula comprada per 500.000 dòlars, que volia el Museu de Lleida || Aragó insisteix a demanar a l’Estat que la reclami als Estats Units

Dallas presumeix del Mestre de Sixena

Dallas presumeix del Mestre de SixenaMEADOWS MUSEUM

Creat:

Actualitzat:

Tanta és la satisfacció al Meadows Museum de Dallas per una de les últimes adquisicions, que aquesta institució museística de Texas, als Estats Units, destaca un detall de l’obra a portada a l’últim número de la seua revista semestral. Es tracta de la taula L’adoració dels Reis Mags, originària del retaule major del segle XVI del monestir de Sixena, que el museu nord-americà va adquirir el mes de novembre del 2017 en una fira d’art de Nova York per uns 500.000 dòlars i que llueix des de l’estiu passat en una de les sales dedicades a l’art espanyol. La peça va acabar als Estats Units després d’un rocambolesc viatge que va començar en una subhasta a Suïssa, on un col·leccionista privat la va posar a la venda. De fet, a la licitació s’anunciava amb l’etiqueta d’“escola italiana”, però el conservador del Museu de Lleida Alberto Velasco va reconèixer que es trobava davant d’una obra del Mestre de Sixena, procedent del retaule major del monestir.

El Museu va anar a la subhasta però no va poder igualar l’oferta d’una galeria madrilenya, que la va posar de nou al mercat. Després que SEGRE revelés el mes de juny passat que la taula de Sixena va acabar en un museu de Dallas, des del govern d’Aragó –que no va anar a la licitació– es va intentar rebaixar-ne públicament el valor afirmant en principi que l’obra estava “sobrevalorada”. Tanmateix, aquest menyspreu només va provocar una pluja de crítiques per part dels partits de l’oposició o de l’associació Acció Pública per a la Defensa del Patrimoni Aragonès (Apudepa), sempre molt activa en els diferents litigis de l’art amb el Museu de Lleida o la Generalitat.

Aquesta setmana el representant de Vilanova de Sixena, l’advocat Jorge Español, va insistir a demanar al ministeri d’Afers Estrangers que reclami aquesta taula a l’administració nord-americana, segons l’Heraldo de Aragón. Encara que el mateix director del Meadows Museum, Mark Roglán, va assegurar a SEGRE l’estiu passat que “tenim una referència del 1908 que diu que la taula es va vendre uns anys abans”, Español segueix mantenint que aquesta obra “forma part del patrimoni de Sixena espoliat durant la Guerra Civil”. “Als Estats Units són molt estrictes amb les obres d’art i si els que les posseeixen no demostren la legalitat de la seua procedència, les tornen als seus legítims propietaris sense judicis, per via administrativa”, va afegir Español.

Polèmica per l’estat de conservació de la peça i fins i tot per l’autoria Encara que des del Meadows Museum es destaca l’“estat de conservació excepcional” de la taula com un dels motius que els van impulsar a comprar-la, l’advocat Jorge Español, malgrat reclamar-la, insisteix sobre la seua precarietat, per “un repintat a mitjans del segle XX”, i fins i tot sobre la seua autoria perquè “hi ha detalls, com un patge negre amb arracades [just la portada de la revista] que no encaixen amb l’estil del Mestre de Sixena”.

Dallas presumeix del Mestre de Sixena

Dallas presumeix del Mestre de SixenaMEADOWS MUSEUM

tracking