SEGRE

Cultura

Cervera ja és Capital de la Cultura

Torra reivindica la llibertat i diu que “Catalunya s’ho juga tot en la resposta al judici, una farsa contra l’independentisme” || L’espectacle inaugural omple el Gran Teatre amb 1.735 persones

388443_1.jpg

388443_1.jpgXAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un espectacle amb 70 actors i músics de la Segarra que combinava música, teatre i dansa va obrir ahir en un Gran Teatre amb les 1.735 places ocupades l’any de Cervera Capital de la Cultura 2019. El director de l’obra, Pep Oriol, fundador de l’Aquelarre, va obrir escena amb la primera cultura, la del foc i la de la roda. Després, un repàs ràpid a tota la cultura de la humanitat el va dur fins a la cultura més local, la pròpia. Ho va plantejar com un joc, el mateix Oriol va dir que: “Doblegant un paper pots donar-li la forma d’un ocell.” Després dels 60 minuts d’espectacle un grup d’artistes dissenyava un gran ocell de paper que, acompanyat de la banda del conservatori, es va emportar el públic al carrer per culminar la celebració. L’espectacle es va presentar amb música pròpia i en directe de la mà del creador Èric Grau, que amb 14 anys es va plantar davant de reconeguts músics com Xesco Grau, Amadeu Pipó o Manel Pedrós, entre d’altres. Va sonar clàssica, jazz, pop... Mentrestant, un audiovisual donava forma a una Cervera en construcció en què anaven participant totes les entitats i artistes de la cultura local. Són molts i es presenten sota el nom comú de la Famiglia. Ells es van ocupar de donar forma a les disciplines de l’art presentat des de l’universal fins al local i viceversa.

Membres del CDR local van pujar a l’escenari amb una pancarta per reivindicar la República

L’acte va estar presidit pel president de la Generalitat, Quim Torra, qui va revindicar la llibertat i va dir que “Catalunya s’ho juga tot en la resposta al judici, que és una farsa contra l’independentisme”. Torra també va posar en relleu el significat de l’espectacle inaugural perquè “per ser originals és necessari tornar als orígens, des de la nostra terra hem de ser capaços d’enviar un missatge universal, si deixem de ser el que som, no podrem enfrontar-nos a aquest món globalitzat”. També hi van assistir la consellera de Cultura, Laura Borràs, i la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, que va dir que “des del punt de vista cultural, Cervera és una de les ciutats més importants de Catalunya, gràcies a la societat cerverina que sap organitzar-se i acumula un engranatge cultural que funciona”. Per la seua part, l’alcalde, Ramon Royes, va indicar que “la cultura és una eina de destrucció massiva de la ignorància i la intolerància”. També va tenir paraules d’agraïment per al conseller de Cultura a l’exili, Lluís Puig, la família del qual va ser-hi present. L’alcalde va posar la ciutat a disposició del país i va dir que “l’única manera de protegir la nostra cultura és implementant la república catalana”. El CDR va pujar a l’escenari amb una pancarta per reivindicar la República.

388443_2.jpg

388443_2.jpgXAVIER SANTESMASSES

388443_3.jpg

388443_3.jpgXAVIER SANTESMASSES

388443_4.jpg

388443_4.jpgXAVIER SANTESMASSES

388443_5.jpg

388443_5.jpgXAVIER SANTESMASSES

tracking