SEGRE

LITERATURA PREMI

Rafel Nadal guanya el Ramon Llull amb un ‘viatge’ a la postguerra

L’odissea de mariners italians refugiats el 1944 a Caldes de Malavella

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escriptor i periodista Rafel Nadal (Girona, 1954) va guanyar ahir la 39 edició del Premi Ramon Llull de les Lletres Catalanes, dotat amb 60.000 euros, amb El fill de l’italià, una novel·la basada en fets reals que descobreix l’odissea d’un miler de mariners italians refugiats el 1944 a Caldes de Malavella, a la comarca de la Selva. Nadal barreja al llibre la “doble odissea” dels supervivents del cuirassat italià Roma –que van ser acollits a Caldes després de ser bombardejats pels alemanys i després d’un periple per la Mediterrània d’un any abans del final de la II Guerra Mundial– i de Mateu, fill d’aquest municipi gironí, que molts anys després decideix investigar els seus orígens i la seua identitat, lligats a l’episodi dels italians. En aquest sentit, l’obra també és una història d’amor prohibit i d’intriga en plena postguerra.

Nadal va explicar que, “quan acaba la guerra, el protagonista viu i creix en una família que no sent seua”, i es passa el temps intentant fugir, fins que descobreix a poc a poc i de forma natural que els seus orígens es troben darrere d’aquest gran secret.

D’altra banda, l’autor va afirmar que encara que havia donat per tancada la seua “trilogia” sobre la guerra (amb les novel·les d’èxit Quan en dèiem xampany, La maledicció dels Palmisano i La senyora Stendhal), en aquesta nova història va sentir la necessitat “d’empalmar” amb les dos anteriors, però des d’un punt de vista més individual que col·lectiu sobre les conseqüències i les responsabilitats de la guerra.

El Premi Ramon Llull es publicarà el 27 febrer en català (Columna) i successivament en castellà (Planeta), francès (Editos) i, com a novetat, també en italià (DeA Planeta Libri).

Va descobrir la història per un lectorNadal va conèixer la història dels mariners italians refugiats a Caldes de Malavella a través d’un lector. Sorprès per aquest episodi que durant un any va marcar la vida d’un poble que llavors tenia tot just dos mil habitants, va continuar indagant fins a trobar el protagonista del llibre, un fill d’aquella inesperada arribada de 1.000 homes a la localitat.

tracking