SEGRE

LITERATURA HOMENATGE

Pedrolo tornarà a casa, a l'Aranyó

La família hi traslladarà al març les restes mortals de l’escriptor, enterrades al cementiri de Montjuïc de Barcelona || També s’estrenarà una escultura de l’autor a l’entrada del poble

L’artista d’Hostafrancs Enric Porta ja ultima l’escultura dedicada a Manuel de Pedrolo que s’instal·larà al març a l’Aranyó.

L’artista d’Hostafrancs Enric Porta ja ultima l’escultura dedicada a Manuel de Pedrolo que s’instal·larà al març a l’Aranyó.XAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una escultura de Manuel de Pedrolo a mida real presidirà l’entrada de l’Aranyó, el poble natal de l’escriptor, al municipi dels Plans de Sió. L’obra s’ha encarregat a Enric Porta Sàrries, un jove artista d’Hostafrancs, en aquest mateix municipi de la Segarra, i està previst que s’instal·li a l’Aranyó durant la primera quinzena de març, coincidint també amb el trasllat des del cementiri de Montjuïc de les restes mortals de l’autor del Mecanoscrit del segon origen.

L’alcalde, Xavier Pintó, va explicar a SEGRE que el projecte culminarà els actes de l’Any Pedrolo, el centenari del naixement de l’escriptor que es va commemorar durant el 2018, i “serà l’homenatge particular que la Segarra fa al seu escriptor”. Val a recordar també que la comarca li dedica cada any el premi literari 7lletres, i que el castell de Concabella, al mateix municipi, acull un centre d’estudis i una exposició permanent dedicats a la figura i obra de Pedrolo.

L’artista Enric Porta ha col·laborat amb l’Aquelarre de Cervera o la festa romana de Guissona

La filla de l’escriptor, Adelais de Pedrolo, que ja va ser impulsora de la creació d’aquest centre a Concabella i del premi 7lletres “per la bona sintonia que hem anat mantenint amb la gent de la Segarra”, va afirmar que el trasllat a l’Aranyó de les restes mortals de Pedrolo, que va morir a la capital catalana el juny del 1990, “era una decisió que ja havia pres fa temps, perquè el meu pare pogués tornar a la terra que el va veure nàixer”.

Per la seua part, l’artista Enric Porta està ultimant al seu taller l’escultura de l’escriptor. Ha dissenyat un motllo en fang que posteriorment servirà per donar forma a l’escultura en ciment blanc. “Ho hem pensat amb un material humil, tal com era ell”, va explicar l’escultor. Com a contrast, la figura, que mostrarà un Pedrolo en l’última etapa de la seua vida, es presentarà amb els peus descalços, “que és com de petit li agradava caminar per l’Aranyó”.

L’obra se situarà al costat del local social, presidint l’entrada de la petita població. Per a l’alcalde, serà un nou reclam turístic per a la comarca i al seu torn “un reconeixement al seu pensament reivindicatiu i trajectòria amb què ens sentim plenament identificats”.

La mateixa jornada, encara per fixar, es podrà visitar també la nova destinació de les restes mortals de l’escriptor al cementiri de l’Aranyó. Pintó va assenyalar que, per desig de la família, es col·locaran en un nínxol amb una làpida que lluirà una frase reivindicativa de l’escriptor. Val a recordar que Pedrolo va nàixer al castell de l’Aranyó, propietat de la seua família, encara que va viure durant la infantesa i l’adolescència a Tàrrega amb els seus pares, abans d’afincar-se definitivament a Barcelona.

Colofó a l’Any Pedrolo, el centenari del seu naixement

L’1 d’abril passat es van complir cent anys del naixement a l’Aranyó de Manuel de Pedrolo, data que va donar pas a la celebració de l’Any Pedrolo amb l’organització per tot Catalunya i en especial la Segarra de diverses activitats en record de l’escriptor, sobretot recitals literaris i musicals, teatre, exposicions, premis literaris i reedició dels seus llibres. S’ha de recordar que Pedrolo va ser un dels autors més prolífics de la literatura catalana, amb més de 120 títols publicats. També va ser un dels autors catalans més llegits, si tenim en compte que el Mecanoscrit ja acumula 68 edicions i unes vendes de més d’1,5 milions de còpies.

tracking