SEGRE

ARTS ESCÈNIQUES NOVETAT

Pep Coll, de la novel·la al teatre

Estrenen a Cornellà una adaptació escènica de l’èxit literari ‘Dos taüts negres i dos de blancs’ || ‘Terra de voltors’, de la companyia Vintperquatre

Els cinc actors, en una imatge promocional de ‘Terra de voltors’.

Els cinc actors, en una imatge promocional de ‘Terra de voltors’.CIA. VINTPERQUATRE

Creat:

Actualitzat:

Fa un parell d’anys, Pep Coll es va sorprendre quan li van proposar representar en un escenari la novel·la que va publicar el 2013, Dos taüts negres i dos de blancs, tot un èxit des de llavors de lectors i de crítica, amb premis com el Crexells i el de la Crítica Catalana. Ara, en canvi, està comptant les hores per a l’estrena, diumenge vinent a la sala Ramon Romagosa de Cornellà, de l’adaptació titulada Terra de voltors. El culpable de la proposta i del projecte teatral, l’actor, director i escriptor barceloní Àngel Amazares, va explicar ahir a SEGRE amb il·lusió que “ja estem a punt de culminar aquesta aventura”. Amazares va recordar que “em va captivar la història del brutal assassinat ocorregut el 1943 a la Vall de Carreu, al Pallars Jussà, i em va atreure també la manera de narrar-la de Pep Coll, amb uns personatges molt atractius des del punt de vista teatral”. Després de la sorpresa inicial, l’escriptor pallarès es va posar també mans a l’obra per teixir al costat d’Amazares la versió teatral que ara està a punt de veure la llum. “Com passa amb les adaptacions de novel·les al cine, també al teatre el producte acabat és una altra cosa”, va reconèixer l’autor de Dos taüts negres i dos de blancs. Això sí, Pep Coll assegura que “el crim del matrimoni i de les seues dos filles que dóna peu a la història és el mateix, encara que el resultat de l’obra sigui una cosa diferent”. De fet, una de les particularitats de Terra de voltors és que fins a una vintena de personatges de la novel·la són interpretats pels cinc actors de la companyia Vintperquatre: el mateix Amazares (La Riera, El cor de la ciutat o Acacias 38 a TV), juntament amb Mònica Lucchetti (Comediants, Nissaga de poder), Dani Arrebola, Ignasi Guasch (Polseres vermelles) i Elisabet Vallès, tots amb una àmplia trajectòria teatral.

La posada en escena no només té la dificultat del desdoblament dels actors en diversos personatges sinó també en el llenguatge que utilitzaran a escena. “Ens ha ajudat un lingüista i també Pep Coll per poder parlar en pallarès i amb el vocabulari de l’època, un procés complicat però molt interessant”, va assegurar Amazares. Tant ell com l’escriptor de Pessonada tenen per objectiu estrenar l’obra també a Lleida. “Em faria gràcia, seria una altra manera d’explicar la novel·la”, va assenyalar Pep Coll.

tracking