SEGRE

Sixena actuarà com a acusació contra els exconsellers Vila i Puig

L'Audiència d'Osca revoca la decisió del jutjat d'instrucció 3 que no reconeixia el consistori com a perjudicat

Operació policial de càrrega de l’art de Sixena l’11 de desembre passat al Museu de Lleida.

Operació policial de càrrega de l’art de Sixena l’11 de desembre passat al Museu de Lleida.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Audiència d'Osca ha resolt que l'ajuntament de Vilanova de Sixena pot actuar com a acusació en la causa penal contra els exconsellers de Cultura, Santi Vila i Lluís Puig, acusats de desobediència, i en el cas de Vila, també de prevaricació, per no haver lliurat a l'Aragó les 44 peces del Monestir de Sixena que hi havia al Museu de Lleida. El jutjat d'instrucció 3 d'Osca va estimar al desembre de 2018 que l'Ajuntament de Vilanova de Sixena no estava legitimat per actuar en aquest procediment. El consistori va recórrer aquesta decisió i ara, l'Audiència ha donat la raó a l'Ajuntament i ha revocat la resolució del jutjat. La Sala entén que l'Ajuntament és perjudicat directe ja que "és part en l'execució judicial en què presumptament es va cometre la desobediència".

Segons l'Audiència d'Osca, la presumpta desobediència consisteix en no atendre els requeriments efectuats pel jutjat de primera instància número 1 d'Osca, que ordenava l'execució provisional de la sentència en què l'Ajuntament de Vilanova de Sixena era part demandant. Per aquest motiu, considera la sala, el consistori patia directament les conseqüències de la presumpta desobediència. Així, tot i que no sigui el titular dels béns protegits, sí que és perjudicat directe dels fets i per tant, pot actuar en aquesta causa com a acusació particular, conclou la Sala.

Amb motiu d'aquesta demanda promoguda per l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, el 25 d'abril de 2018 va declarar als Jutjats d'Osca l'exconseller de Cultura, Santi Vila, qui va defensar que sobre el cas Sixena "es va fer tot el que es podia fer". Vila va recordar que l'ordre judicial es va complir "parcialment" ja que es van traslladar a l'Aragó les obres d'art que estaven al MNAC. Amb les obres del Museu de Lleida, però, va reconèixer que es va trobar davant un conflicte entre uns requeriments judicials i l'obligat compliment de la Llei de Patrimoni i de Museus de la Generalitat, que protegia la unitat de la col·lecció.

Després de declarar, l'exconseller es va mostrar esperançat perquè la jutgessa acabi arxivant el cas contra ell i el seu successor en el càrrec, Lluís Puig, perquè "van ajustar la seva conducta a dret". Vila també va lamentar que el conflicte s'hagi polititzat i judicialitzat per interessos externs a l'àmbit cultural i de patrimoni.

Lluís Puig també estava citat a declarar als Jutjats d'Osca però no hi va acudir en trobar-se a Brussel·les.

El govern aragonès es va retirar de la causa penal el juliol passat.

tracking