SEGRE

LITERATURA DISTINCIÓ

Marta Pessarrodona, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

Poeta, assagista i traductora, difusora de Virginia Woolf en la cultura catalana

L’escriptora de Terrassa Marta Pessarrodona, ahir a Barcelona.

L’escriptora de Terrassa Marta Pessarrodona, ahir a Barcelona.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La poeta, assagista, narradora, traductora i crítica literària Marta Pessarrodona (Terrassa, 1941) va ser distingida ahir amb el 51 Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. El jurat va destacar el diàleg “constant i fructífer” de Pessarrodona entre la poesia catalana i la resta d’Europa, sobretot de l’àmbit anglosaxó a través de Virgina Woolf, de qui ha sigut una de les màximes introductores en la cultura catalana. El guardó, que atorga Òmnium Cultural, es va donar a conèixer en un acte a la Casa Golferichs de Barcelona al qual, per segon any consecutiu, no va poder assistir el seu president, Jordi Cuixart, empresonat i que és jutjat pel Tribunal Suprem (vegeu el desglossament).

Pessarrodona va assegurar que “Catalunya és un país de poesia” i va apuntar que “fa molt que els poetes no tenim cap mèrit perque gaudim d’un coixí extraordinari des de sempre”. Segons l’escriptora, la novel·la “ho ha tingut més difícil, però hem tingut unes sorts espectaculars”. Encara va ser més enllà quan va assenyalar que “ara resulta que a les masses els atreuen les lectures i recitals de poesia!”. Autora de poemaris com Vida privada (1972), L’amor a Barcelona (1998) o Animals i plantes (2010), també ha publicat narrativa (Fauna, 1994), assaig (El segle de les dones, 2002) o biografies de Maria Aurèlia Capmany, Frederica Montseny, Mercè Rodoreda i Caterina Albert.

Pessarrodona rebrà el guardó, dotat amb 20.000 euros, el 3 de juny al Palau de la Música

En clau feminista, va recordar que ja es va queixar fa anys sobre les poques dones que han guanyat el Premi d’Honor de les Lletres. Pessarrodona es va convertir només en la sisena dona d’una llista de mig centenar de guardonats. En aquest sentit, va afegir que va agafar aquesta llista per veure els noms de dona i és “lamentable, però una ja es cansa de protestar”. Després d’encomiar que l’estació de tren de Màlaga porti el nom de María Zambrano i que una del metro es digui Victoria Kent, va proposar que l’estació de Sants es pugui dir també Mercè Rodoreda.

L’autora va anunciar que pròximament publicarà un nou llibre, que va acabar fa gairebé dos anys, Variacions profanes, amb poemes inspirats en la relectura de la Bíblia. També està ultimant un poemari que es titularà Admiracions, i que ja ha traduït fins i tot al castellà i a l’anglès.

“És molt injust rebre la carta d’Òmnium des d’una presó”

Marta Pessarrodona va llegir ahir la carta que li va fer arribar des de la presó el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, en la qual li anuncia el premi i li indica que la presó “no impedirà mai que el president d’Òmnium Cultural comuniqui aquest veredicte”. La guanyadora va reconèixer que “va ser una sorpresa molt agradable”, però “preferiria que fos en una situació normal. És molt anormal el moment que estem vivint i haver de rebre una carta des d’una presó és molt injust”.

tracking