SEGRE

POLÍTICA CULTURAL HOMENATGE

L'obra de Teresa Pàmies, al dia

El centenari de l’escriptora lleidatana reordenarà el seu llegat i posarà en relleu la seua figura || La Generalitat impulsa reedicions, un simposi i una exposició

Laura Borràs i Sergi Pàmies (centre), a la presentació de l’esdeveniment.

Laura Borràs i Sergi Pàmies (centre), a la presentació de l’esdeveniment.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El centenari del naixement de l’escriptora i activista política de Balaguer Teresa Pàmies servirà per “reordenar” el seu llegat literari i documental i la seua difusió durant aquest 2019. Impulsat per la Institució de les Lletres Catalanes i el departament de Cultura, el programa d’activitats de l’Any Teresa Pàmies es va presentar ahir a Barcelona –en un acte presidit per la consellera de Cultura, Laura Borràs– coincidint amb la data de la mort de l’escriptora, el 2012 a Granada als 92 anys, i amb l’objectiu de sumar noves adhesions i propostes. Un simposi acadèmic l’octubre –mes en què es commemorarà el centenari–, un acte institucional, una exposició itinerant i diversos espectacles són les propostes que ja estan en marxa. Per a l’acte institucional central (encara sense data ni lloc), s’ha preparat un espectacle amb Emma Vilarasau i Jordi Bosch a partir de l’obra Testament a Praga, adaptada per la comissària de l’Any Pàmies, l’escriptora i periodista de Sabadell Montse Barderi. També hi haurà una exposició itinerant (Tot és en els llibres. Teresa Pàmies) i diversos espectacles basats en la seua obra o la seua persona: Cròniques de Teresa Pàmies, de Q-ars Teatre, una conferència concert a càrrec de Big Mama, o Coses de la vida: a ritme de bolero, basat en el llibre homònim de Pàmies. Al terreny literari, la família de l’escriptora, amb el seu fill Sergi Pàmies al capdavant, ha aprofitat l’efemèride per posar en ordre l’arxiu de la seua mare i impulsar la reedició de diversos títols pròximament, com Amor clandestí, Gent del meu exili, Matins de l’Aran o Memòria dels morts. Sergi Pàmies va mostrar la seua satisfacció amb la reedició d’aquestes obres, però també va fer referència il·lusionat a la cita acadèmica de l’octubre, Simposi Teresa Pàmies, política, memòria i literatura. I és que, segons va revelar, a la seua mare “li va pesar” no haver gaudit del reconeixement acadèmic malgrat ser “àmpliament estimada” al terreny popular.

Val a recordar que la setmana passada, la localitat natal de Pàmies, Balaguer, va presentar el seu cartell d’activitats per recordar l’escriptora i política lleidatana (vegeu SEGRE de divendres). El gruix de la celebració serà al setembre i l’octubre, amb una ruta literària per Balaguer, la col·locació d’una placa commemorativa a la seua casa natal i un espectacle teatral sobre la seua vida i obra.

tracking