SEGRE

MÚSICA ENSENYAMENT

Una lleidatana dóna la nota a Europa

L’oboista Andrea Cristina Budau, de 13 anys, seleccionada per a una orquestra de joves talents de la UE || Projecte a Holanda d’una de les millors formacions simfòniques del món

La jove lleidatana Andrea Cristina Budau, ahir a la tarda en una de les aules del Conservatori de Lleida practicant amb l’oboè.

La jove lleidatana Andrea Cristina Budau, ahir a la tarda en una de les aules del Conservatori de Lleida practicant amb l’oboè.ITMAR FABREGAT

Creat:

Actualitzat:

Va rebre la notícia dilluns a la nit i, des d’aleshores, l’oboista lleidatana Andrea Cristina Budau, de 13 anys, encara se’n fa creus de satisfacció. Una de les millors orquestres del món, la Royal Concertgebow d’Amsterdam, amb 130 anys d’història, l’ha seleccionat per participar en un nou projecte pedagògic el mes d’agost vinent: joves amb talent musical de 14 a 17 anys de tota la Unió Europea rebent classes a Holanda i tocant junts la cinquena simfonia de Txaikovski i el concert de violí de Mendelssohn –amb Julian Rachlin de solista, un dels millors violinistes del moment– en dos concerts a Amsterdam i Brussel·les, sota la batuta de l’espanyol Pablo Heras-Casado. Però, a més, del 7 al 25 d’agost gaudiran de tota mena de tallers que pretenen convertir aquestes joves promeses en ambaixadors d’una nova societat, en la qual la música sigui la columna dorsal sostenible amb uns valors democràtics, solidaris i responsables amb el seu entorn. I tot de franc, amb totes les despeses pagades.

Andrea Cristina és una de les estrelles del Conservatori de Lleida. Ja està estudiant el tercer grau professional d’oboè, amb un any d’avanç respecte a la seua edat, i fa dos anys la van seleccionar per formar part de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), formació de la qual és una de les integrants més jove. La seua mare, la Florentina, comparteix la satisfacció i il·lusió de la jove oboista. “Estem molt contentes, és un projecte pioner a Europa, no tenia gaires esperances que la seleccionessin però la notícia ha estat un autèntic premi”, va explicar ahir a SEGRE la mare de l’artista. De fet, es dóna la circumstància que aquest projecte pedagògic es dirigeix a joves de 14 a 17 anys i l’Andrea Cristina farà els 14 el pròxim 6 d’agost, just el dia abans de començar l’estada a Holanda. “Aquesta casualitat és com un senyal”, va comentar somrient la Florentina Budau, abans de valorar que “aquesta experiència suposarà tot un honor per a ella i també un autèntic repte per estar a l’altura de la resta de joves músics”.

Formarà part a l’agost d’una orquestra amb joves de tot Europa i tocarà a Amsterdam i Brussel·les

No menys feliç que la seua mare està la seua professora d’oboè. L’Encarna Monzó, coordinadora pedagògica del Conservatori de Lleida, va recordar com van preparar a finals de gener els vídeos requerits per l’orquestra holandesa: un presentant-se en anglès, idioma del qual també té un alt nivell, i un altre interpretant quatre peces. “Es tractava que hi apareguessin sols amb un grau de dificultat a l’altura d’una orquestra professional, com per exemple la Marxa fúnebre de la 3a Simfonia de Beethoven”, va comentar Monzó. La professora va destacar que “Budau té un gran talent i maduresa musical, a la JONC ja toca al costat d’altres músics de 18 anys. Aquesta selecció per a una orquestra europea és un premi i un repte tant per a ella com també per al Conservatori de Lleida. Si continua així, serem davant d’una estrella de la música”. Una jove estrella que gaudeix amb la música, que ocupa bona part de la seua jornada. “El Conservatori ja és com la seua segona casa”, afegeix rient la seua mare.

tracking