SEGRE

SALUT INICIATIVA

L'Arnau de Vilanova i la Panera han creat un projecte per “humanitzar” el tractament contra el càncer a l'hospital

L’Arnau de Vilanova i la Panera han creat un projecte per “humanitzar” el tractament contra el càncer a l’hospital || Lara Costafreda i altres artistes col·laboren amb ‘Radiació +++’

L’artista Lara Costafreda pinta les parets del servei amb colors vius i amb missatges com ‘No estàs sol!’.

L’artista Lara Costafreda pinta les parets del servei amb colors vius i amb missatges com ‘No estàs sol!’.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una de les fases més dures per les quals ha de passar un pacient diagnosticat de càncer que segueix un tractament de radioteràpia, a més dels efectes secundaris que provoca, és haver de fer la teràpia en un habitacle situat en un soterrani i totalment aïllat.

És per això que l’hospital Arnau de Vilanova i el Centre d’Art la Panera han creat el projecte, finançat per la fundació Daniel & Nina Carasso, Radiació +++. Es tracta d’una iniciativa única a Espanya que consisteix a humanitzar i fer, dins de les possibilitats, més agradable el temps que han de passar malalts i els seus familiars al Servei d’Oncologia Radioteràpica, amb l’art com a eina de transformació.

“El que pretenem és fer més suportable el temps que han de passar aquí, crear-los una distracció positiva”, explica el cap de secció del servei, Moisés Mira. Els pacients acudeixen diàriament i les sessions s’allarguen entre tres i sis setmanes. “L’aspecte humà, de vegades, es deixa de banda, per això creiem que aquest projecte pot aportar-nos un plus”, assegura Mira.

Així, una de les propostes és la de la il·lustradora lleidatana Lara Costafreda, que converteix les parets grises i sense llum de l’espai en un lloc amb més color i més alegre i amb missatges positius. “La idea és trobar un vincle que ajudi a solucionar les necessitats dels pacients que la disciplina mèdica no pot trobar”, resumeix l’artista. Per efectuar aquest canvi, Costafreda s’ha amarat de les opinions de pacients, familiars i treballadors del servei i entre tots han decidit quins colors escollir.

Per la seua part, la responsable del servei educatiu de la Panera, Roser Sanjuan, afirma que aquest projecte “és una gran oportunitat per demostrar que l’art sempre ha d’estar al servei de la comunitat”. Es preveu que fins a l’any que ve intervinguin un total de set artistes més al Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Arnau.

L’artista Lara Costafreda pinta les parets del servei amb colors vius i amb missatges com ‘No estàs sol!’.

L’artista Lara Costafreda pinta les parets del servei amb colors vius i amb missatges com ‘No estàs sol!’.AMADO FORROLLA

tracking