SEGRE

HISTÒRIA PUBLICACIÓ

Cervera recorda els seus jueus

Presenten un volum sobre la comunitat hebrea en aquesta ciutat en l’època medieval || Va ser reducte del col·lectiu abans de la seua expulsió al segle XV

El número 23 de la ‘Miscel·lània Cerverina’, dedicat als jueus, va ser presentat ahir a l’auditori.

El número 23 de la ‘Miscel·lània Cerverina’, dedicat als jueus, va ser presentat ahir a l’auditori.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La capital de la Segarra ha posat de relleu el seu passat jueu amb la publicació del nou número de Miscel·lània Cerverina, que en 400 pàgines reflexiona sobre la comunitat jueva a la Cervera medieval. La directora del Museu Comarcal i coordinadora del volum, Carme Bergés, va explicar ahir que “el cas de Cervera és únic perquè, malgrat que no tenim gairebé restes materials, hem conservat molta documentació que suma a la visió estrictament històrica, una perspectiva etnogràfica, allò intangible”.

Segons assenyala Bergés, “des del retrat més social, econòmic i complex, podem reconstruir la comunitat jueva medieval: com vivien, com es relacionaven i s’organitzaven i els conflictes que van patir”. Bergés va dir que “la publicació va més enllà del fet local i serveix per explicar la comunitat jueva catalana”.

Per la seua part, l’historiador Pere Verdés va destacar que “la comunitat jueva de Cervera va ser una de les més nombroses de Catalunya després dels assalts als calls i les matances del 1391”.

Segons Verdés, “gairebé tots els calls van quedar tocats, fins i tot molts van desaparèixer, si bé Cervera es va convertir amb una espècie de refugi dels últims reductes, de manera que fins a finals del segle XV, amb la seua expulsió, va ser una de les comunitats més importants de Catalunya, amb al voltant de cinquanta famílies”.

L’estudi confirma que el barri jueu més antic de la ciutat, conegut com el Call Jussà i datat ja el 1280, estava ubicat al carrer Major, concretament a l’actual carrer del Teco, mentre que després, quan la comunitat hebrea va créixer, es va traslladar a un nou barri de fora de la muralla, conegut com el Call Sobirà.

‘Miscel·lània Cerverina’ dedicada a l’historiador Jaume Riera

El número 23 de la publicació Miscel·lània Cerverina, que tracta sobre el passat jueu de la capital de la Segarra, és un homenatge pòstum a l’historiador Jaume Riera, un dels màxims especialistes en cultura jueva medieval catalana i membre assessor de la revista, que va morir, l’any passat. La Miscel·lània Cerverina és una publicació històrica de caràcter anual que ara, coincidint amb Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019, torna a veure la llum després de tres anys sense fer-ho.

tracking