SEGRE

LITERATURA GUARDONS

Navès, escenari d'una novel·la

‘La Presó’, de Jordi Vilagut, s’emporta el premi El Cistell a la millor narrativa || La trama, ambientada en la Guerra del Francès, transcorre al Solsonès

Vilagut, amb la guanyadora del premi de poesia, Glòria Calafell.

Vilagut, amb la guanyadora del premi de poesia, Glòria Calafell.J. VILAGUT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La novel·la històrica La Presó, ambientada al Solsonès durant la Guerra de la Independència espanyola, va guanyar el passat 28 de febrer el premi El Cistell a la millor narrativa en l’onzena edició del concurs literari Paraules a Icària de Barcelona. El periodista i escriptor barceloní Jordi Vilagut, autor de l’obra, va explicar que va prendre la decisió de situar l’acció del llibre a la comarca després de visitar-la. “No tinc cap vincle amb la zona, però al descobrir-la me’n vaig enamorar”, va assegurar. La Presó és una novel·la històrica d’aventures que transcorre majoritàriament al Solsonès durant la Guerra del Francès, en la qual el protagonista és un jove d’uns 15 anys que es veu arrossegat inesperadament fins al centre del conflicte bèl·lic i acaba sent un personatge clau en la resolució. Durant el periple, s’allistarà a l’exèrcit espanyol per combatre els francesos i així evitar la presó, per més tard desertar i convertir-se en guerriller. Encara que el gruix de la trama es desenvolupa a Navès i la serra de Busa, el viatge del jove protagonista a través de les pàgines el porta a visitar Cervera, Lleida i fins i tot Torà, municipi de la Segarra on va nàixer el pare de l’autor. “Vaig voler incloure un petit homenatge a les meues arrels paternes, encara que si el vaig posar és perquè encaixava amb la trama”, va afegir. Malgrat que el llibre encara no està a la venda, Vilagut confia que estarà a les llibreries “just abans de Sant Jordi”. Així mateix, avança que col·laborarà en la publicació el també periodista i escriptor gironí Martí Gironell, donant forma al pròleg. El Paraules a Icària és un concurs literari a nivell estatal organitzat pel Districte de Sant Martí de l’ajuntament de Barcelona i Edicions Saragossa amb l’objectiu de promoure la creació literària i fomentar el plaer per la lectura. El guanyador del premi el decideix un jurat compost per cinc erudits del món de les lletres, entre ells l’escriptor, periodista i polític català Vicenç Villatoro, que recentment va publicar un assaig sobre literatura andorrana contemporània (vegeu SEGRE de divendres). El certamen inclou el premi de poesia Ritmes, que va guanyar la filòloga Glòria Calafell. “Es va donar la paradoxa que en narrativa es van presentar més dones i va guanyar un home, i en el de poesia més homes i va guanyar una dona”, va fer broma Vilagut.

Encara que natural de Barcelona, Vallbona ha tingut en compte Ponent a les seues dos últimes novel·les, totes dos ambientades en territori lleidatà. La primera, Tros, va estar ambientada a les Garrigues i va guanyar el premi de novel·la Ferran Canyameres; la segona, La casa de la frontera, es va ambientar a la Cerdanya i es va endur el guardó del certamen BBVA Sant Joan de literatura catalana.

Rafael Vallbona guanya el premi Roc Boronat per ‘Els bons dies’ El jurat del premi literari Roc Boronat va escollir aquest dijous el periodista i escriptor de Barcelona Rafael Vallbona com a guanyador de la 21 edició del certamen per la seua novel·la Els bons dies. El premi, convocat per ONCE Catalunya, està dotat amb 6.000 euros. A l’obra, el Ricard torna a París amb l’esperança de retrobar el seu vell amic de joventut. Allà va conviure a finals dels anys 70 amb idealistes inquiets que lluitaven amb la paraula per transformar el futur, fins que va tornar a Barcelona, en ple desencant per l’oportunitat perduda de col·laborar en la Transició, i el va perdre la pista.

tracking