SEGRE

EQUIPAMENTS BALANÇ

El Museu de Lleida, amb 23.000 visites l'any 'post-Sixena'

Més de 7.000 persones van veure l’exposició ‘Presos polítics’, rècord històric

L’exposició ‘Presos polítics a l’Espanya contemporània’, la més visitada del Museu el 2018.

L’exposició ‘Presos polítics a l’Espanya contemporània’, la més visitada del Museu el 2018.LLEONARD DELSHAMS

Creat:

Actualitzat:

La concessió dimecres passat d’un dels Premis Nacionals de Cultura d’aquest 2019 al Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal va posar el colofó a un període de la història d’aquest equipament cultural amb llums i ombres, que va arrancar fa poc més de quinze mesos amb la celebració del desè aniversari de l’estrena del nou edifici i, al cap de pocs dies, amb el polèmic trasllat d’obres d’art al monestir de Sixena, amb intervenció inclosa de la Guàrdia Civil i en plena aplicació de l’article 155. Així, l’any 2018 va começar amb la ressaca del litigi de l’art –reforçada amb la demanda judicial ara del bisbat de Barbastre– i es va tancar amb un balanç satisfactori de visitants, prop de 23.000 persones, una mica menys que l’any 2017, quan es van vorejar les 24.000, però recuperant-se de la xifra del 2016, el pitjor any del Museu de Lleida, amb només 21.500 persones.

Entre els èxits de públic de l’any post-Sixena no es pot obviar el de l’exposició temporal de fotografies Presos polítics a l’Espanya Contemporània, de Santiago Sierra. La mostra censurada a la fira Arco de Madrid i adquirida per l’empresari lleidatà Tatxo Benet es va convertir en la més visitada de la història recent del museu, amb 7.153 persones en tot just un mes i mig, del 7 de març al 22 d’abril. De fet, l’impacte en les xifres de visitants del Museu de Lleida és evident (vegeu el quadre adjunt): els mesos de març i abril van ser els que van rebre més visites (6.588 i 4.525, respectivament). Això sí, com resulta habitual, el mes d’agost és el més fluix de l’any (343).

La gran majoria de visitants del Museu, un 71 per cent l’any 2018, procedien de Lleida i província

D’altra banda, respecte a la procedència dels visitants, un 71 per cent són de Lleida i província i un 21 per cent, de la resta de Catalunya. Només un 4 per cent procedeix de la resta de l’Estat, sobretot des de Madrid i, per aquest ordre, de València, Euskadi i Aragó. El 4 per cent restant, estrangers amb predomini de francesos. Val a destacar que les visites al web van sumar 23.550 i els seguidors del Museu a les xarxes socials van superar els 13.000. El director, Josep Giralt, va destacar que “el 2018 hem volgut consolidar, d’una banda, la línia d’exposicions temporals d’abast nacional, per exemple amb la mostra de l’Any Guinovart del maig al juliol, i per un altre, també la via de col·laboració amb l’àmbit privat, com van ser les fotos de Presos polítics i que aquest 2019 seguim amb l’actual exposició de gravats, en col·laboració amb la col·lecció Gelonch Viladegut”. Giralt també va demanar un desig: que el públic de Lleida “s’acostumi a visitar el Museu més d’una vegada, ja sigui amb les exposicions temporals, la Nit dels Museus al maig o en activitats puntuals”.

tracking