SEGRE

ART CONSERVACIÓ

Traslladen un retaule de Sant Llorenç al Museu de Lleida

La imatge de sant Blai serà substituïda per una còpia per l’amenaça de corcs

El retaule de sant Blai, encara a l’església de Sant Llorenç de Lleida, al costat del baptisteri.

El retaule de sant Blai, encara a l’església de Sant Llorenç de Lleida, al costat del baptisteri.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El retaule de la imatge de sant Blai de l’església de Sant Llorenç serà traslladat durant la setmana que ve al Museu de Lleida per preservar la conservació davant de la possible tornada de tèrmits al temple. La decisió de canviar la ubicació de l’obra sacra, propietat del museu diocesà de Lleida des del 1902 i cedida en dipòsit a l’església de Sant Llorenç l’any 1940, va ser presa després de detectar la presència d’aquests insectes a l’interior del temple romànic. “Va venir una empresa exterminadora de plagues, però no podem confiar-nos perquè als corcs els encanta la humitat i a la nostra parròquia es troben com si estiguessin en el seu hàbitat natural”, va explicar el rector de la parròquia de Sant Llorenç, Xavier Jauset.

El retaule de Sant Blai és obra del pintor lleidatà Jaume Ferrer II i data de mitjans del segle XV. D’estil proper al gòtic, es tracta d’una representació del sant pintada sobre un suport de fusta i procedeix de l’església parroquial del Gaió, a Osca. Una vegada al museu, es posarà en mans d’experts en reproducció per confeccionar una còpia exacta que, en el futur, ocuparà el mateix espai que l’actual retaule, al costat del baptisteri del temple lleidatà, amb l’única diferència visible d’una placa en la qual es deixarà constància que es tracta d’una reproducció de l’obra.

La tècnica escollida per poder reproduir el retaule serà la coneguda com a papelgel, una sistema que consisteix a superposar reproduccions fotogràfiques d’obres originals sobre superfícies tridimensionals sense limitació de mida, forma o textura. “No es notarà cap diferència respecte a l’original”, assegura d’aquesta manera el rector Jauset. Així mateix, el Museu de Lleida va explicar que aquesta tècnica és àmpliament utilitzada, a més, és amb la que ja es van substituir els retaules originals de les esglésies de Son del Pi (Pallars Sobirà), Arties (Val d’Aran) i Santa Maria de Guimerà (Urgell), els originals dels quals es troben al museu de Maricel a Sitges (els dos primers) i al museu Episcopal de Vic.

El retaule de sant Blai de l’església de Sant Llorenç forma part des de l’any 1902 de la col·lecció del Museu de Lleida i va ser traslladat pel bisbe Josep Messegué i Costa des de l’església parroquial del Gaió (Osca) fins a l’antic seminari de la diòcesi de Lleida amb finalitats educatives.

tracking