SEGRE

SUCCESSOS PATRIMONI

Notre-Dame de París, en flames

Un devastador incendi destrueix la coberta i provoca l’ensorrament de la icònica agulla, que estava sent restaurada || Després d’hores, els Bombers aconsegueixen salvar l’estructura del temple

L’incendi es va iniciar a l’entorn de l’agulla central del temple i va provocar una gran fumarada.

L’incendi es va iniciar a l’entorn de l’agulla central del temple i va provocar una gran fumarada.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un incendi devastador va destruir ahir la catedral de Notre-Dame de París, símbol de la cultura europea, i va provocar una gran commoció a nivell mundial, així com entre els turistes, entre ells molts lleidatans, que van escollir la capital francesa per passar la Setmana Santa. La coberta del temple va ser engolida per les flames, que van començar a mitja tarda entorn de l’emblemàtica agulla, que estava sent restaurada i que finalment es va col·lapsar, igual que la resta de la sostrada. De fet, el foc estaria “potencialment relacionat” amb les obres de renovació de l’edifici, segons fonts dels Bombers citades per la televisió francesa BFMTV. Afortunadament, no es van haver de lamentar ferits malgrat l’espectacularitat del foc.

L’incendi va començar cap a a les 18.50 i la zona, freqüentada per milers de turistes, va ser desallotjada. “Tot s’està cremant. Tota l’estructura, que data del segle XIX en un costat i del segle XIII a l’altre... No en quedarà res”, va lamentar un portaveu de la catedral. Les forces de seguretat van establir un perímetre de seguretat i van desallotjar fins i tot els ponts que comuniquen l’illa de la Cité, on és el temple, amb la resta de la ciutat. Es van mobilitzar fins a 400 bombers i centenars de policies, així com helicòpters i un avió no tripulat. Cap a les onze de la nit, el secretari d’Estat d’Interior del Govern francès, Laurent Nuñez, va donar per “salvada” l’estructura de la catedral, gràcies a la ingent tasca dels bombers. La Fiscalia de París ja ha obert una investigació per determinar les circumstàncies de l’incendi.

La catedral, una joia de l’estil gòtic, va ser edificada entre 1163 i 1345. El president francès, Emmanuel Macron, va proclamar la seua intenció de “reconstruir Notre-Dame tots junts” i va anunciar una campanya de recol·lecció de fons, tant a França com a l’estranger.

Júlia Larrosa, que viu a París des del setembre, va explicar que “abans vivia a cinc minuts de Notre-Dame i la veia cada dia”. “Estava treballant a casa quan me n’he assabentat i ja no he pogut parar de mirar Twitter i la televisió. Molts amics meus són allà i jo també hi aniré. Aquí tothom està molt trist, la gent està plorant, sembla que no pugui ser. És un símbol de França i de tot el món”, va destacar.

L’incendi es va iniciar a l’entorn de l’agulla central del temple i va provocar una gran fumarada.

L’incendi es va iniciar a l’entorn de l’agulla central del temple i va provocar una gran fumarada.EFE

tracking