SEGRE

Els bombers temen pel frontó de les façanes laterals de Notre Dame

A causa de l'incendi ja no hi ha bigues que els sostinguin

Bombers inspecciones aquest dimecres la façana de la catedral de Notre Dame de París.

Els bombers temen pel frontó de les façanes laterals de Notre DameEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els bombers de París temen per la estabilitat del frontó de les façanes laterals de la catedral de Notre Dame de París ja que alguna eventualitat meteorològica, com ratxes fortes de vent, podria fer-lo caure. Segons va explicar aquest dimecres el portaveu del cos, Gabriel Plus, en una roda de premsa, "existeix una amenaça sobre els frontons, perquè les bigues ja no els sostenen". Com la teulada va ser devorada per les flames, així com gran part de l’embigat de fusta que es trobava sota la coberta, els frontons del creuer ja no tenen suports i necessiten reforçar-se, va apuntar el portaveu, i va agregar que la bastida que es va col·locar per a les obres de reforma de la catedral haurà de ser retirada com més aviat millor.

"Ara mateix el punt neuràlgic està en els frontons, que corren el risc de caure, i en la bastida. Els frontons ja no es sustenten gràcies a la teulada, sinó per ells mateixos, i hi pot haver un fenomen meteorològic com el vent que amenaci la seua estabilitat", va assenyalar.

El responsable d’inspecció del patrimoni del cos, José Vaz de Matos, va explicar que una part del frontó nord ha de ser retirada, a més de diverses estàtues, per garantir la seua estabilitat.

Diversos edificis han hagut de ser evacuats precisament per l’amenaça que suposa que els frontons no estiguin consolidats, i no es permetrà la tornada dels veïns fins que "puguin tornar a una vida normal". A més, Vaz de Matos va dir que la bastida actualment serveix per frenar part del vent que fa pressió contra els frontons, però que, una vegada retirat, no es disposarà d’aquesta defensa contra l’aire.

Al voltant d'una seixantena de bombers continuen desplegats a la catedral en aquesta fase de vigilància, en la que experts ja han començat a avaluar els danys i, sobretot, quins són els riscos de què hi hagi un enderrocament o de què el foc rebroti en algun lloc.

Els bombers van destacar que les vidrieres i les rosasses no van patir danys per l’aigua que es va fer servir en els treballs d’extinció, però van reconèixer que encara existeix la possibilitat que caiguin. A més, Plus va assegurar que el conjunt dels quadres a les capelles laterals es troba en bon estat, així com tot l’anomenat Tresor de Notre Dame, que va poder ser evacuat a temps. El portaveu, que va destacar que el bomber ferit lleu progressa bé, va defensar que "no hi va haver un retard" en l’actuació del cos a partir del moment en què van rebre l’avís.

tracking