SEGRE

SUCCESSOS PATRIMONI

Notre-Dame busca renàixer

Tot apunta que l’incendi es va iniciar a causa d’un accident i descarten que fos intencionat || Recapten 700 milions d’euros per a la restauració de la catedral gràcies a empresaris i ciutadans

Així ha quedat l’interior de la catedral de Notre-Dame després de l’incendi.

Així ha quedat l’interior de la catedral de Notre-Dame després de l’incendi.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El foc que es va originar dilluns passat a la catedral de Notre-Dame va quedar controlat a la matinada després de més de vuit hores de tasques d’extinció durant les quals van resultar ferits lleus dos agents de policia i un bomber, i es va donar per extingit ahir al matí. La investigació apunta a un accident com la causa de l’incendi i es descarta que el foc s’iniciés de manera intencionada. Malgrat tot, costarà identificar quin va ser el focus principal que va provocar el foc que va devastar aquest emblema de la ciutat francesa i s’està prenent declaracions als treballadors testimonis de l’incendi. Ara, operaris i experts avaluen els danys que ha patit la catedral gòtica. Entre els elements que van aconseguir salvar-se de les flames hi ha els campanars i la façana principal de l’edifici i les tres rosasses.

A l’interior de la catedral, l’orgue principal va aconseguir salvar-se del foc, però va quedar danyat per l’aigua que es va utilitzar per sufocar l’incendi. Estàtues i obres d’art que s’exposaven a l’interior del temple, així com molts dels tresors de Notre-Dame, com la corona d’espines de Jesús i la túnica de sant Lluís, van aconseguir salvar-se de les flames i seran traslladats al Louvre per a la seua conservació. No van tenir tanta sort la icònica agulla i dos terços de la coberta de l’edifici, que es van ensorrar per les flames.

Amb els calius encara fumejants a l’interior de l’edifici, gairebé sense temps per assimilar la tragèdia i avaluar els danys materials i intangibles, els francesos ja s’han bolcat en la reconstrucció de Notre-Dame. Diferents organitzacions i empreses privades van iniciar una recaptació de fons per restaruar l’emblemàtic edifici parisenc i en només un dia es van arribar a recaptar 700 milions. Fortunes franceses i grups empresarials gals com la família Bettencourt, el grup L’Oréal o Louis Vuitton van anunciar grans aportacions econòmiques. El president francès, Emmanuel Macron, també va prometre llançar una campanya internacional per recaptar fons i va fixar en cinc anys el període per reconstruir una Notre-Dame “encara més bonica”. El president nord-americà, Donald Trump, va oferir a Macron la seua col·laboració en la restauració, encara que abans ja va intentar “ajudar” en l’extinció del foc recomanant l’ús d’avions cisterna per sufocar l’incendi, a la qual cosa la Protecció Civil francesa contestar que això podria “provocar l’ensorrament de l’estructura”.

“La sagristia era un polvorí, amb una xarxa elèctrica vella i tot de fusta” Joan Pons, veí de Juneda, va poder conèixer les entranyes de la catedral durant un voluntariat de joves que va acollir els actes d’una organització ecumènica l’estiu del 1983. “Els funcionaris que treballaven a la catedral ens ensenyaven llocs on no podien accedir visitants. Això ens va donar l’oportunitat de visitar la sagristia, que em va semblar un autèntic polvorí a causa de la instal·lació elèctrica, que semblava que s’hagués realitzat un segle enrere, i perquè tot estava construït amb fusta.” A causa de la quantitat d’hores que passaven dins del temple, “organitzant litúrgies i altres activitats”, Joan Pons i altres voluntaris van poder conèixer també altres zones. “Tant la sagristia com altres zones com els soterranis eren totalment diferents de la basílica, era com retrocedir un segle, la qual cosa em va sorprendre molt ja que a Roma i Alemanya les instal·lacions eren més noves”, va explicar. L’incendi de la catedral el va viure “amb pena a nivell personal per la història que guarda l’edifici” i va assegurar que “tardaran a rehabilitar-lo i costarà recuperar l’essència gòtica de l’interior”.

tracking