SEGRE

PATRIMONI ESCULTURA

Balaguer: operació trasllat

El ‘Monument als caiguts’ retirat de la plaça Mercadal el 1982 viatja amb camió a Barcelona || El dia de Sant Jordi sortirà amb altres escultures cap a Venècia per a la Biennal d’Art

Operació de càrrega i trasllat dijous en un magatzem municipal de Balaguer de l’escultura ‘Monument als caiguts’, que s’exhibirà a la Biennal d’Art de Venècia.

Operació de càrrega i trasllat dijous en un magatzem municipal de Balaguer de l’escultura ‘Monument als caiguts’, que s’exhibirà a la Biennal d’Art de Venècia.AMADO FORROLLA

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Monument als caiguts, l’escultura franquista que Balaguer va retirar el 1982 de la plaça Mercadal, ja és més a prop de Venècia, on està previst que s’exhibeixi durant la Biennal d’Art de la ciutat italiana, des de l’11 de maig fins al 24 de novembre. Un equip d’operaris va traslladar dijous l’escultura fins a un magatzem a Barcelona, d’on dimarts vinent, diada de Sant Jordi, partirà per carretera un comboi carregat amb diverses peces per a l’exhibició catalana a la Biennal de la ciutat dels canals.

S’ha de recordar que el comissari d’aquesta exposició, Pedro Azara, busca reflexionar sobre la relació de l’ésser humà amb les estàtues, que desperten en el públic reaccions apassionades, tant d’adoració com de rebuig i destrucció. El cas de Balaguer entra de ple en aquest segon cas, una obra repudiada fa gairebé quatre dècades pel seu segell franquista, encara que amb una història darrere de caràcter més republicà.

I és que l’autor, l’artista barceloní Genaro Iglesias, va rebre l’encàrrec del règim per a un monument als caiguts que havia de representar un soldat agenollat, amb un fusell a la mà i besant una gran bandera. Iglesias, els pares del qual havien estat afusellats a la Guerra Civil pel bàndol nacional i que ell mateix va haver d’exiliar-se a Balaguer, a 150 quilòmetres de la seua casa a la capital catalana, per la seua condició de “no addicte al règim” per haver militat en el bàndol republicà, va aconseguir doblegar les directrius inicials de la dictadura i reinterpretar l’escultura modelant un pagès descalç, amb el tors nu, que subjectava una aixada amb la mà esquerra i que besava agenollat una bandera indeterminada. El monument, que en realitat és tot l’oposat al sentiment bèl·lic franquista de l’època, va ser inaugurat pel mateix dictador, Francisco Franco, el 1963 durant una visita a Balaguer. L’obra, en l’oblit en un magatzem municipal fins a la tardor passada, es va traslladar a una altra instal·lació al polígon Campllong, d’on dijous va sortir cap a Barcelona en una operació de càrrega que va durar unes tres hores, no exempta d’alguna dificultat (vegeu el desglossament).

La peça de bronze va rebre un petit cop a la punta Carregar l’escultura de bronze d’uns 4 metres d’alt al camió no va resultar fàcil. El procés va viure un petit contratemps en forma de cop accidental. Així, quan l’escultura protegida amb uns plàstics va ser decantada amb ajuda d’una grua per posar-la en posició horitzontal a la caixa, la punta superior (que representa la bandera plegada) va xocar per efecte pèndol amb la base de la caixa i el bronze va registrar un lleuger bony, que es repararà durant la restauració de l’obra quan retorni de Venècia.

Operació de càrrega i trasllat dijous en un magatzem municipal de Balaguer de l’escultura ‘Monument als caiguts’, que s’exhibirà a la Biennal d’Art de Venècia.

Operació de càrrega i trasllat dijous en un magatzem municipal de Balaguer de l’escultura ‘Monument als caiguts’, que s’exhibirà a la Biennal d’Art de Venècia.AMADO FORROLLA

tracking