SEGRE

BALL TRADICIONS

Ball del segle XVIII per al XXI

L’Esbart Arrels de Lleida assaja per recuperar el Ball de Valencians, que es va perdre el 1890 || Una dansa popular antecedent dels actuals castellers

Un dels primers assajos del Ball de Valencians de Lleida a càrrec de l’Esbart Arrels.

Un dels primers assajos del Ball de Valencians de Lleida a càrrec de l’Esbart Arrels.ESBART ARRELS DE LLEIDA

Creat:

Actualitzat:

L’Esbart Arrels de Lleida vol recuperar l’antiga tradició del Ball de Valencians a la capital del Segrià, una dansa documentada ja des del segle XVIII però que va deixar de ballar-se el 1890, quan va evolucionar a l’actual festa de castellers. De fet, el Ball de Valencians és l’antecedent de les torres humanes i, encara que no hi ha documentació precisa del seu origen, està vinculat també a les antigues moixigangues valencianes. El ball va ser exportat pels valencians que al segle XVIII van portar el cultiu de l’arròs al delta de l’Ebre i d’allà es va difondre per Catalunya.

El promotor de la recuperació d’aquest ball a Lleida, Xavier Ramon Molins, ha trobat a l’arxiu municipal i en diversos llibres d’història que aquesta dansa es va ballar a la capital del Segrià l’any 1759 amb motiu de la visita del rei Carles III a la ciutat i també que l’última vegada que es va escenificar va ser amb una altra visita reial a Lleida, la d’Isabel II el 1860.

“Però a poc a poc es va deixar de ballar dividint-se per crear els castellers i anar abandonant-se el ball”, va explicar Molins, que ara promou la seua recuperació amb l’Esbart Arrels, amb el qual estan assajant els passos i la coreografia que es ballava fa més d’un segle i que “a Lleida va deixar d’exercitar-se el 1890”. Val a destacar que l’aspecte musical que acompanya a la dansa va a càrrec de Ramon Fontova. També han comptat amb la col·laboració de l’Esbart Santa Tecla de Tarragona, amb els quals han pogut ballar aquesta dansa en plena festa major de Tarragona, amb les variacions pròpies del ball en aquesta ciutat.

L’objectiu és poder estrenar el Ball de Valencians a la festa major de Lleida del 2020, de forma que fan una crida a persones interessades per participar en els assajos, els divendres de 20.00 a 21.00 hores a les instal·lacions del Col·legi Sant Josep de Calassanç, al carrer Comtessa Elvira.

Un dels primers assajos del Ball de Valencians de Lleida a càrrec de l’Esbart Arrels.

Un dels primers assajos del Ball de Valencians de Lleida a càrrec de l’Esbart Arrels.ESBART ARRELS DE LLEIDA

tracking