SEGRE

MEMÒRIA HISTÒRICA ACTES

Homenatge als deportats

Lleida i Albatàrrec col·loquen avui les primeres llambordes Stolpersteine en record de dos víctimes de l’Holocaust || La Segarra ja compta amb onze

Plaques Stolpersteine en record a veïns de la Segarra.

Plaques Stolpersteine en record a veïns de la Segarra.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’artista alemany Gunter Demning instal·larà avui dos peces Stolpersteine a Lleida i Alcoletge en memòria de dos dels seus veïns que van morir a mans dels nazis després de ser deportats a camps de concentració. En total, l’artista col·locarà nou llambordes d’homenatge en sis municipis catalans entre avui i demà. A Ponent, el primer acte se celebrarà a Albatàrrec a les tres de la tarda a la plaça Ramon Felip, número 3. La col·locació de la pedra serà just al lloc on va nàixer Carmelo Carrera Botines, que va combatre a les files republicanes abans d’exiliar-se a França, on va ser detingut per la Gestapo i va ser deportat al camp d’extermini de Mauthausen el 1941. Finalment, va morir assassinat al subcamp de Gusen el novembre d’aquell mateix any quan només tenia 25 anys.

A les cinc de la tarda d’avui, se celebrarà un acte d’homenatge a Lleida, al carrer Joan Baget número 1, a Miquel Sol Torres. Nascut el 1897, Torres va ser un mestre militant de la CNT. Després de la Guerra Civi es va exiliar a Tolosa, on va continuar col·laborant amb la resistència francesa fins que el 1943 va ser detingut pels nazis i traslladat a Buchenwald. Va ser assassinat l’abril del 1945. La de Torres serà la primera pedra Stolpersteine que es col·locarà en memòria dels veïns de la ciutat de Lleida deportats.

D’aquesta forma, la província comptarà amb un total tretze llambordes de memòria, després de la col·locació l’any passat d’onze a la Segarra. La previsió de la Generalitat de Catalunya és instal·lar-ne cinc més el proper mes de juny.

tracking