SEGRE

SANT JORDI 2019

La Setmana Santa ha sumat prop del 70% de les vendes de llibres de la diada de Sant Jordi

La diada de Sant Jordi arriba avui just després d’una Setmana Santa en què molts lectors han avançat la compra de llibres. De fet, a Lleida entre el 50 i el 70% de les vendes ja s’han fet des del dilluns de la setmana passada. Avui, els llibreters volen posar el colofó, sempre amb un ull mirant al cel resant perquè no plogui.

alt

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

No és habitual que la diada de Sant Jordi arribi avui just després de la Setmana Santa. Cal retrocedir fins a l’any 2011, quan la festa del llibre va caure en Dissabte Sant. O més enrere encara, l’any 2000, quan la diada es va celebrar el Diumenge de Pasqua. Tot i que per a coincidència, la del 1984, ja fa 35 anys, quan la festa del llibre i la rosa va caure en ple Dilluns de Pasqua i van compartir protagonisme amb la mona. Però ja sigui pels festius de Setmana Santa o perquè en els últims anys la tradicional jornada comercial de Sant Jordi s’ha anat avançant durant els dies previs, els llibreters de Lleida ja arriben amb molts deures fets. I és que entre el 50 i el 70 per cent de les vendes de llibres ja s’han realitzat, sobretot aquest any, quan Sant Jordi va començar a escalfar motors el dilluns de la setmana passada amb diverses presentacions de novetats i firmes d’autors. El president del Gremi de Llibreters, Jordi Caselles, va destacar per exemple que, malgrat que divendres i diumenge els comerços van tancar, “dijous i dissabte es va treballar a un gran nivell”. Això sí, confia que avui es posarà el “colofó”, encara que sempre amb un ull posat al cel i resant perquè no plogui, que “és la clau de tot”. De tota manera, sense rebaixar la importància de la diada, Caselles va voler restar-li també transcendència. Per a les llibreries de mida mitjana o gran, la caixa d’aquesta jornada “representa només entre un 5 o un 7 per cent de la facturació de tot l’any; si poguéssim viure tot l’any de només aquest dia seria una ganga”. Sigui com sigui, les llibreries de Lleida ja tenen tot a punt per complir avui la tradició. Les parades de llibres intentaran acumular el màxim possible dels 50.000 títols que les editorials han tret al mercat en els últims mesos. I una curiositat: els best-sellers que ocupen els llocs més alts de les llistes de més venuts representen menys del 10% dels llibres que es compraran avui.

DADES 50.000 TÍTOLS Les editorials espanyoles han posat a la venda en els últims mesos uns 50.000 títols. 2% MÉS DE VENDES Els llibreters catalans confien que aquest Sant Jordi les vendes sumin un 2% més que el 2018. 22 MILIONS D'EUROS Les vendes al voltant de la data de Sant Jordi van assolir l’any passat els 22 milions d’euros. 7% DE LES VENDES DE L'ANY Els llibres que es venen per Sant Jordi a penes representen un 7% de les vendes de tot l’any.

Alguna llibreria, com la Caselles, a la imatge, va obrir al públic ahir a la tarda per als compradors de llibres més impacients.

Alguna llibreria, com la Caselles, a la imatge, va obrir al públic ahir a la tarda per als compradors de llibres més impacients.ÓSCAR MIRÓN

tracking