SEGRE

SANT JORDI 2019

Torra demana la implicació de la comunitat internacional en el "conflicte" per Sant Jordi

Recorda que membres de l’anterior Govern són a la presó o a l’exili per haver donat veu als ciutadans

El president de la Generalitat, Quim Torra, va recordar els presos amb roses grogues.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va recordar els presos amb roses grogues.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va aprofitar ahir la intervenció institucional des del Palau de la Generalitat amb motiu de la diada de Sant Jordi per fer una crida d’implicació a la comunitat internacional i europea per resoldre el conflicte a Catalunya per la via democràtica. Torra va oferir part del discurs en anglès per defensar davant la comunitat internacional que “la solució d’un problema polític és una oportunitat per a la democràcia d’arreu del món” i amb una figura de Sant Jordi i un ram de roses grogues darrere va recordar que alguns membres de l’anterior Govern es troben a la presó o a l’“exili” per la “repressió que exerceix el regne d’Espanya” contra ells després de donar veu als ciutadans perquè decidissin el futur polític de Catalunya.

Torra també va aprofitar la temàtica de la jornada per fer un paral·lelisme entre Sant Jordi i la situació en què es troba Catalunya, i va assegurar que el “cavaller valent i generós encarna l’esperit d’un poble que ja ha lluitat amb molts dracs i que mai s’ha deixat vèncer”.

Torra defineix els dos símbols de Sant Jordi com els valors que defensen els catalans

Ja en català, el president de la Generalitat també va reivindicar al seu discurs la llengua catalana i va definir la diada com un “clam a favor de la riquesa i la diversitat cultural, de la lliure expressió, de la literatura, de l’amor i la solidaritat”. “Una expressió de civisme de primera categoria”, va dir Torra. Amb referència a la llengua, va recordar que el català ha estat un idioma perseguit i prohibit al llarg de molts segles i va alertar que encara en el dia d’avui compta amb “adversaris, lleis i institucions que el voldrien fer desaparèixer”.

Segons Torra, els dos símbols de Sant Jordi, la rosa i el llibre, representen “la síntesi d’una manera d’entendre els valors de la vida i la comunitat que defineixen els catalans”. “La bellesa, la vida que floreix, d’una banda, i el relat, la llengua i la paraula que comunica, per una altra banda. Rosa i llibre com a definició d’un poble que ha viscut moments de plenitud i de dificultat”.

Per tancar el discurs, va citar Joan Maragall i Josep Puig per fer una crida a renovar “amb més força encara” la lluita “pel retorn i la victòria de la llibertat”.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va recordar els presos amb roses grogues.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va recordar els presos amb roses grogues.ACN

tracking