SEGRE

La Fira de Titelles comença amb la meitat de les entrades exhaurides

El certamen oferirà 115 sessions, la meitat d'elles gratuïtes, durant tot el cap de setmana

La companyia del Centre de Titelles de Lleida, assajant 'La Jana i els 3 ossos'.

La Fira de Titelles de Lleida comença amb la meitat de les entrades exhauridesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fira de Titelles de Lleida arrenca aquest divendres amb la meitat de les entrades per les sessions de pagament ja exhaurides. Durant tres dies el certamen oferirà fins a 115 sessions, la meitat d'elles gratuïtes, en places i sales de la ciutat. El codirector del certamen, Oriol Ferre, reconeix que esperaven aquesta 30a edició "en candeletes" i amb "un plus d'il·lusió" ja que, a més, per primera vegada, hi seran presents programadors dels quatre continents. I és que enguany se sumen directors d'Àfrica, als ja consolidats d'Amèrica, Europa i Àsia. Aquest divendres al matí han començat les jornades professionals i les sessions escolars.

Paral·lelament, a porta tancada, les companyies acaben els assajos per "aixecar el teló" oficialment aquesta tarda.

Fins diumenge hi participen 31 companyies, cinc més que en la darrera edició: vuit són internacionals (procedents de França, Bèlgica, Holanda, Anglaterra, Alemanya i Canadà), vuit de la resta de l'Estat, i quinze catalanes, cinc de les quals són lleidatanes. Oferiran 33 espectacles dels quals quatre seran estrena absoluta, sis estrena a l'estat espanyol, i vuit s'estrenaran per primer cop a Catalunya. També seran presents a Lleida aquests tres dies uns 300 professionals, entre companyies, programadors i premsa. La fira, organitzada pel Centre de Titelles de Lleida i l'Ajuntament de Lleida, espera superar els 40.000 espectadors.

Divuit estrenes, quatre de les quals absolutes

Enguany, la fira oferirà fins a divuit estrenes, de les quals quatre són absolutes, tres d'aquestes a càrrec de companyies catalanes. Es tracta dels espectacles 'Atelier' de la companyia de les Avellanes Toc de Fusta; 'El Drac Manelic', de Galiot Teatre; 'Teatrets Mecànics', de Peus de Porc, i 'Conservando Memoria' de la companyia de la Rioja El Patio Teatro. Al marge, la Fira de Titelles acollirà l'estrena absoluta de 'Fulles Ambulants', un projecte social de la companyia Ortiga on, a través de l'art, els contes i els titelles, vol fomentar un espai de convivència i difondre realitats silenciades per cooperar amb projectes d'ajuda humanitària.

El certamen també acollirà l'estrena a l'Estat de sis espectacles. Es tracta de 'Eh man hé, la mecànica del alma' de Zero en Conducta; ' Transfiguration', del francès Olivier de Sagazan'; 'Âme Nomade', de la canadenca Magali Chouinard; 'Ahoi', de la companyia alemanya TheatreFragile; 'Boucherie Bacul', dels belgues Pikzpalace; 'Whalley Range All Stars', de la companyia britànica Ye Gods. Així mateix, les fantàstiques criatures dels holandesos Merkel & Vannix també passejaran a Lleida per primera vegada a l'estat espanyol.

D'altra banda, 'Réquiem' de Kaos Teatro; 'Hubo', de El Patio Teatro; 'Jojo', de Borja Ytuquepintas; 'Jon Braun' d'Anita Maravillas; 'El Inolvidable viaje de Nana', del Café de les Artes Teatro; 'La luna en el jardín', de Teatro Silfo; 'El misterioso caso de Houdini y la habitación cerrada', del mag Nacho Diago, es podran veure per primer cop a Catalunya.

La inauguració oficial de la fira és aquest divendres 3 de maig a les 21.30 hores a la Llotja amb l'espectacle 'Eh man he', la mecánica del alma' de la companyia catalana Zero en Conducta i coproduït amb la Fira de Titelles.

Punt de trobada per a professionals del sector

La Fira de Titelles manté la seva vocació d'aparador i consolida l'espai PRO, d'intercanvi i punt de trobada professional, en el qual s'han programat diferents activitats i propostes encarades al sector durant els tres dies. En aquesta edició, s'han acreditat 300 professionals, entre companyies, programadors i premsa. L'Espai PRO acollirà trobades; un speed meeting; reunions; presentacions de festivals, projectes i plataformes; recepcions, així com una master class amb Zero en Conducta. Per tercer any, la fira manté la figura de la facilitadora Pro, que desenvolupa Margarida Troguet, per posar en contacte a professionals en el marc del certamen.

Activitats paral·leles

A més, la Fira de Titelles també comptarà amb diferents activitats paral·leles. Així, per sisè any, el certamen arribarà al territori amb el suport de l'IEI amb la representació de l'espectacle 'El petit elefant' del Centre de Titelles de Lleida en tres municipis lleidatans, Bellpuig, Aitona i Preixens. Així mateix, es recuperen les actuacions escolars, de les quals podran gaudir més d'un miler d'infants lleidatans. En el marc de la fira, també s'han programat tres exposicions relacionades amb els 30 anys del certamen i el món dels titelles i també es durà a terme la 19a Fira del Llibre de les Arts Escèniques, la 6a Fira d'Artesans Familar, la 16a Fira d'Artesans de Titelles, entre altres propostes.

D'altra banda, els aparadors de comerços de l'Eix Comercial i de la Zona Alta de Lleida mostren titelles fets per escolars, i el barri de la Mariola acull enguany per primer cop un espectacle. La fira portarà de nou, en concret, el dilluns 6 de maig, un espectacle a la planta de Pediatria de l'Hospital Arnau de Vilanova i, com a novetat, també el representarà el mateix dia al Centre Penitenciari de Ponent perquè en puguin gaudir els reclusos i les seves famílies. Altres activitats paral·leles són el concurs fotogràfic o el visionat de curtmetratges amb la col·laboració d'Animac.

Premi del Jurat Juvenil

Un any més, la Fira de Titelles farà entrega dels Premis Drac d'Or, amb què reconeix els millors espectacles, creadors i companyies. Enguany es crea una nova modalitat, el Premi del Jurat Juvenil. Estarà integrat per joves que visionaran tots els espectacles juvenils de sala i que triaran el millor espectacle per a aquest públic.

tracking