SEGRE

POLÍTICA CULTURAL PATRIMONI

Llum verda a les obres a la Seu Vella

El Govern autoritza 1,78 milions d’euros per restaurar la Porta dels Apòstols, les cobertes del claustre i el campanar || La previsió és començar els treballs a la tardor i acabar el 2021

La Porta dels Apòstols, al costat del campanar, dos dels espais de la Seu Vella que es restauraran.

La Porta dels Apòstols, al costat del campanar, dos dels espais de la Seu Vella que es restauraran.ÓSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell Executiu de la Generalitat va autoritzar ahir una inversió d’1.788.960 euros per a la contractació de les obres de restauració de la Porta dels Apòstols, el campanar i les cobertes del claustre de la Seu Vella, una actuació que, si es complissin les previsions, podria començar a inicis de l’últim trimestre d’aquest 2019, a la tardor, i s’allargaria fins a mitjans de l’any 2021.

Aquests treballs començarien així amb dos anys de retard respecte al projecte inicial, que va quedar totalment frenat el 2017 després de la intervenció de la Generalitat per part de l’Estat en virtut de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

La inversió començarà amb dos anys de retard per culpa de la intervenció de la Generalitat pel 155

De fet, en aquesta triple intervenció al conjunt monumental també estava prevista una partida de l’Estat, que en principi era de 400.000 euros; que al gener, al projecte de Pressupostos del Govern, va quedar en 200.000 euros; i que ara, després de les eleccions generals i a falta que es formi el nou Executiu i s’aprovin uns futurs Pressupostos, està en l’aire.

A la Porta dels Apòstols, que és un dels elements més emblemàtics del monument, situada a la façana de ponent del claustre, s’actuarà a la portalada amb la protecció de la pedra i el fre als processos de degradació, a part de la coberta de la façana, erosionada a causa de l’efecte de l’aigua de pluja, les baixes temperatures i la vegetació. Aquestes obres estava previst que costessin al voltant dels 600.000 euros.

A les cobertes del claustre, igualment molt castigades per les filtracions de l’aigua de pluja, que també afecten les voltes d’aquesta construcció, es preveu la millora de la funció de permeabilització, protecció i evacuació correcta de l’aigua.

Malgrat que potser és un dels desperfectes menys visibles a ulls dels visitants, sí que és un dels que més danyen el monument. El pressupost inicial d’1 milió d’euros s’havia de repartir entre 600.000 de la Generalitat i 400.000 de l’Estat. Finalment, al campanar, després de la restauració de les façanes exteriors que es va estrenar l’any 2013, s’actuarà al templet superior, amb els seus elements constructius i escultòrics singulars, i als pisos que allotgen les campanes, amb un cost aproximat de mig milió d’euros.

tracking