SEGRE

ESCULTURA CERTAMEN

L'estàtua de Balaguer ja llueix a la Biennal d'Art de Venècia

El pavelló català s’inaugura demà i podrà visitar-se fins al mes de novembre

Estàtues del pavelló català a Venècia, entre les quals la de Balaguer, al fons de la imatge.

Estàtues del pavelló català a Venècia, entre les quals la de Balaguer, al fons de la imatge.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Institut Ramon Llull va presentar ahir les obres amb què Catalunya participa per desè any consecutiu en la Biennal d’Art de Venècia, que obrirà al públic dissabte. Demà divendres s’inaugurarà el pavelló català als Cantieri Navali de l’illa de San Pietro veneciana, inclòs en els denominats Eventi Colateralli, la sèrie de propostes complementàries a les exposicions internacionals i els pavellons estatals. L’exposició Catalonia in Venice - to Lose Your Head (Idols), comissariada per Pedro Azara, reflexiona sobre la particular i intensa relació de l’ésser humà amb les estàtues, jugant amb el doble sentit de l’expressió “perdre el cap”.

Entre les quinze estàtues “adorades o vandalitzades” de l’exposició, destaquen quatre obres originals traslladades a Venècia per a l’ocasió, entre les quals el Monumento a los caídos de Balaguer, retirat de la plaça Mercadal el 1982 i que, després de la seua exhibició a Venècia fins al 24 de novembre, serà restituïda pel municipi en un emplaçament encara per decidir. Com va publicar SEGRE el mes passat, l’escultura obra del barceloní Genaro Iglesias, va ser va inaugurada el 1963 pel mateix cabdill, Francisco Franco. L’artista, represaliat pel règim dictatorial i exiliat a Balaguer, va acabar transformant l’encàrrec inicial d’un soldat amb fusell per un pagès amb una aixada. A Venècia compartirà protagonisme amb el Pas de Setmana Santa del Sant Enterrament (1942-1944), de Salvador Martorell, de Tarragona; Record d’un malson (1991), de Joan Brossa, i el Monument a Lluís Companys (1998), de Francisco López, de Barcelona.

Durant la performance es contextualitzaran les escultures que es representaran i es convidarà els espectadors a participar reproduint els actes d’adoració o els atacs soferts.

‘Performance’ escultòrica

L’exposició que els visitants trobaran a l’interior del pavelló català es complementarà amb una performance de l’actor i director teatral Marcel Borràs. Es tracta d’una recreació teatralitzada en la qual l’actriu Marta Aguilar prendrà la forma de diferents estàtues que al llarg dels anys han estat víctimes d’atacs o objecte d’adoració a Catalunya.

tracking