SEGRE

El bisbe de Barbastre: "He fet tot el possible perquè el litigi es resolgués per la via del diàleg"

Comença el judici per les 111 d’art originàries de parròquies de la Franja que es troben al Museu de Lleida

El bisbe de Barbastre, envoltat pels mitjans abans d'entrar als jutjats.

El bisbe de Barbastre: "He fet tot el possible perquè el litigi es resolgués per la via del diàleg"Anna Sàez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest dijous al matí ha començat a Barbastre la primera de les dos jornades previstes del judici civil per la possessió de les 111 obres d’art originàries de parròquies de la Franja que es troben al Museu de Lleida Diocesà i Comarcal. Avui declaren, entre d'altres, el bisbe de Lleida, Salvador Giménez, i el de Barbastre-Montsó, Ángel Pérez, que s'han fet una foto junts abans de l'inici de la sessió. En declaracions als mitjans abans d'entrar als jutjats de Barbastre, Ángel Pérez ha dit que es tracta "d'un dia trist" però que espera que "d'una vegada per totes" surti a la llum "la veritat". El bisbe de Barbastre ha defensat que ha fet "tot el possible perquè el conflicte per les 111 peces es resolgués per la via del diàleg".

Pel que fa a testimonis, el comptable del Consorci del Museu Pedro Ruiz Espinós i els restauradors del mateix Núria Gilart i Alberto Velasco són els proposats per la part demandada. Per la seua part, la conservadora del Diocesà, Carmen Berlabé, i Marc Surera, director del Museu Episcopal de Vic, són els pèrits proposats pel Museu de Lleida.

La demanda per la via civil va ser presentada el febrer de l’any passat pel bisbat de Barbastre-Montsó contra el bisbat de Lleida i el Consorci del Museu, 20 anys després de la reclamació oficial d’aquestes peces per la via eclesiàstica.

El jutge Carlos Lobón Lacueva serà l’encarregat de dictar sentència, que tot apunta que no es resoldrà fins a l’estiu vinent, després d’una vista oral en què el Govern d’Aragó i la Generalitat de Catalunya donen suport a les decisions del bisbe de Barbastre-Montsó i el Museu de Lleida, respectivament.

Val a recordar que aquest litigi és fruit de la segregació entre 1995 i 1998 de les parròquies aragoneses que formaven part del bisbat de Lleida per ordre del Vaticà. Així mateix, l’informe de taxació aportat pel restaurador del Museu de Lleida, Alberto Velasco, atorga a les obres un valor de prop de vuit milions d’euros.

tracking