SEGRE

POLÍTICA CULTURAL PATRIMONI

La primera còpia de sepulcres d'Urgell, a principis del 2020

Pressupost d’uns 30.000 euros, a càrrec de l’Institut d’Estudis Ilerdencs

Sepulcre d’Àlvar II, vescomte d’Àger i germà del comte Ermengol X, a The Cloisters de Nova York.

Sepulcre d’Àlvar II, vescomte d’Àger i germà del comte Ermengol X, a The Cloisters de Nova York.THE CLOISTERS/METROPOLITAN MUSEUM

Creat:

Actualitzat:

La primera rèplica al monestir de les Avellanes d’un dels sepulcres dels comtes d’Urgell que es conserven i exhibeixen en un museu de Nova York no es veurà almenys fins al primer trimestre del 2020. Aquest estiu, o a tot estirar a la tardor, s’hauria de convocar el concurs públic per a l’elecció de l’empresa especialitzada en reproducció en 3D que s’encarregarà d’elaborar la primera de les quatre còpies previstes al projecte impulsat per la Diputació de Lleida. Així ho va explicar ahir a SEGRE el director del monestir, Robert Porta, que va assenyalar que “si es compleixen els terminis, ens agradaria ja treballar amb l’empresa elegida abans de finals d’any, per tenir la rèplica del sepulcre a començaments del 2020”. S’ha de recordar que la Diputació de Lleida i el Metropolitan Museum de Nova York van segellar el juny de l’any passat el retorn digital al monestir de les Avellanes dels sepulcres d’Ermengol X; dels seus pares, Àlvar I i Cecília de Foix; i del seu germà Àlvar II, vescomte d’Àger, que es van vendre el 1906 a un antiquari i que anys més tard van acabar recalant a la secció medieval The Cloisters del museu novaiorquès. La tardor passada s’hauria d’haver activat el procés de reproducció en pedra del primer sepulcre que, tanmateix, va quedar frenat després de la detenció el 2 d’octubre durant unes hores del llavors president de la Diputació, Joan Reñé, en el marc de l’operació anticorrupció Boreas i que finalment va precipitar la seua dimissió del càrrec.

L’actual presidenta de la corporació, Rosa Maria Perelló, va reprendre el projecte i, a finals del desembre passat, en una reunió amb la vicepresidenta Rosa Pujol i l’assessor cultural de la Diputació Antoni Balasch es va confirmar una partida al voltant dels 30.000 euros a càrrec de l’Institut d’Estudis Ilerdencs per a la rèplica del primer sepulcre, que segurament serà el que pertany a Àlvar II.

L’objectiu: col·locar les rèpliques amb les restes dels comtes Despres de posar en marxa l’elaboració de les còpies en pedra dels quatre sepulcres gòtics del segle XIV, la següent fase d’aquest projecte de recuperació patrimonial serà la de la seua ubicació i exposició. Robert Porta va explicar que “s’ha de sol·licitar a la direcció general de Patrimoni l’autorització pertinent per recol·locar aquests sepulcres al monestir”, un edifici catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional. L’objectiu final també seria dipositar als sepulcres les restes que es conserven dels comtes d’Urgell. Abans de la venda dels sepulcres fa més de cent anys, es van treure i van acabar enterrant-se a Vilanova de la Sal. L’any 1967, van ser restituïts al monestir. Porta també va recordar el projecte de difusió turística que representarà l’estrena de les còpies dels sepulcres, amb intercanvi fins i tot per atansar visitants nord-americans a Lleida.

tracking