SEGRE

TROBADES INVESTIGACIONS

Paleontòlegs i arqueòlegs del Pirineu reivindiquen les seues troballes

Divulgaran un total de 27 intervencions

Elsa Ibar, directora general de Patrimoni Cultural, va obrir la jornada.

Elsa Ibar, directora general de Patrimoni Cultural, va obrir la jornada.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Paleontòlegs i arqueòlegs del Pirineu i Aran van reivindicar ahir la divulgació de les seues troballes i investigacions. Aquest va ser l’eix principal d’unes jornades dedicades a aquestes ciències, que acaben avui a Tremp. En total, es donaran a conèixer fins a 27 intervencions fetes durant els últims cinc anys.

En la jornada d’ahir, es va presentar una de les troballes paleontològiques més recents, la de la Conca de Tremp. Publicada a la revista internacional PLOS ONE, revela la presència de molts exemplars juvenils de dinosaures hadrosaures al jaciment de Basturs Poble (Pallars Jussà), el més important d’Europa d’aquesta espècie. L’estudi és el més complet que s’ha fet fins ara a partir de més d’un miler de fòssils recuperats del jaciment.

El jaciment de Basturs Poble és el més important a Europa quant a dinosaures hadrosaures

Altres de les presentacions d’ahir van ser les investigacions de la Cova dels Tritons i la Cova de les Llenes, ambdós al Pallars Jussà. A la primera es van recopilar noves dades sobre els neandertals al Pirineu, que demostren la continuïtat d’aquesta comunitat a les valls prepirinenques durant el Paleolític mitjà. A la segona, els arqueòlegs van trobar indústria lítica i restes d’animals que ja van confirmar la presència humana al Pirineu fa més de 100.000 anys. Així mateix, durant la jornada es van donar a conèixer els resultats de la tercera campanya d’excavacions arqueològiques que es va fer l’any 2017 a l’Abric d’Obagues de Ratera (Espot), al Parc Nacional d’Aigüestortes; i el recent descobriment de les restes humanes més antigues documentats fins avui al Pirineu català –al costat de les descobertes el 2004 a la Cova de Montanissell de Coll de Nargó–, a la Cova de l’Home Mort.

tracking