SEGRE

ART CREACIÓ

Ocean Without a Shore' de Bill Viola es converteix en la primera instal·lació permanent del projecte Planta del grup i la Fundació Sorigué

‘Ocean Without a Shore’ de Bill Viola es converteix en la primera instal·lació permanent del projecte Planta del grup i la Fundació Sorigué || El públic podrà visitar-la a partir d’aquesta tardor

‘Ocean Without a Shore’ és un tríptic de vídeo en color compost per tres pantalles planes, acompanyat d’una instal·lació de so.

‘Ocean Without a Shore’ és un tríptic de vídeo en color compost per tres pantalles planes, acompanyat d’una instal·lació de so.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte Planta de l’empresa Sorigué de Lleida i la seua fundació cada vegada és menys un projecte i més una realitat. En aquest complex industrial de Balaguer, a prop de Menàrguens, ahir va quedar instal·lada definitivament l’obra Ocean Without a Shore, de l’artista nord-americà Bill Viola, un dels grans referents mundials del videoart. L’obra, que el públic podrà veure a partir de la tardor, es converteix d’aquesta manera a la primera instal·lació permanent de Planta, després que l’octubre del 2017 obrís el públic Double Bind, de Juan Muñoz, tot i que en aquest cas ja es va concebre amb caràcter temporal, perquè pogués veure’s cinc anys, cedida en préstec.

Ocean Without a Shore està composta per tres pantalles verticals d’alta definició que, a través d’una progressió cíclica d’imatges, representa una sèrie de trobades a la intersecció entre la vida i la mort, en la qual participen vint-i-quatre persones. S’atansen lentament des de la foscor cap a la llum i cada una ha de travessar un llindar invisible d’aigua i llum per passar al món físic. Una vegada hi són, s’adonen que la seua presència és finita i han de tornar al lloc d’on venien. Un cicle que es repeteix de forma ininterrompuda dins d’un espai creat especialment per a l’ocasió (vegeu el desglossament). Un altre dels atractius és la instal·lació de so que l’acompanya. La presidenta del grup i la Fundació Sorigué, Ana Vallés, va reconèixer que “avui [per ahir] hem complert un somni perquè és la primera instal·lació permanent de Planta, un somni fet realitat”, que a més plasma “tot el que representa Planta, els valors de Sorigué i els seus quatre elements: paisatge, coneixement, arquitectura i art, ja que es tracta d’una rehabilitació d’un edifici existent amb materials de la nostra gravera. És un exercici d’innovació, sostenibilitat i economia circular”. Sobre Ocean Without a Shore va assegurar que és una de les obres fonamentals de Viola i que a més “entronca amb la visió humanista de la col·lecció Sorigué.”

La presentació va comptar amb la presència de l’australiana Kira Perov, esposa de l’artista i directora executiva de l’estudi de Bill Viola Studio, que no va poder assistir-hi per problemes de salut. “L’obra genera una experiència molt emotiva als espectadors, que tenen la sensació que la gent de les pantalles camina a través de les parets i en l’espai, com si fossin entre nosaltres”, va assegurar.

Kira Perov

Artista i esposa de bill viola

Quina impressió ha tingut al veure la instal·lació d’ Ocean Without a Shore a Planta?

Ja, des d’un primer moment, a Bill i a mi ens va encantar la idea que estigués exposada enmig de la naturalesa, en un espai molt suggeridor, en un antic edifici reconstruït com aquest. L’entorn de la pedrera és molt diferent de l’habitual, però crec que és un marc ideal per acollir l’obra de Bill. A més, ens va alegrar moltíssim veure que es respecten les mesures de l’espai per al qual va ser concebuda Ocean Without a Shore, això a l’església italiana de San Gallo del segle XV, com a projecte col·lateral de la Biennal de Venècia del 2007. Des d’aleshores, la peça no havia tornat a veure’s a Europa.

Què li sembla un projecte com Planta?

Està pensat amb molt de compte, un gran respecte pel medi ambient i, a més, em sembla preciós. Realment és molt diferent del que ens acostumem a trobar a les pedreres, que solen ser espais bruts i desordenats. Aquí tot està fet amb un gran respecte per l’estètica.

Han trobat projectes similars durant les seues exposicions i en els vostres viatges internacionals?

No. No he vist mai res d’igual. És cert que hi ha espais a l’aire lliure amb escultures que també respecten l’entorn i se n’imbueixen, però sens dubte no és el mateix.

Un edifici sostenible per al medi ambient acull la peça Ocean Without a Shore va quedar instal·lada en una sala construïda específicament per acollir l’obra. Es tracta d’un espai nascut d’un projecte d’investigació entre Sorigué i l’estudi arquitectònic Fet de Terra, sota criteris de sostenibilitat, innovació i economia circular. El sistema constructiu ha utilitzat la terra de la gravera de Sorigué per crear tant les parets com, per primera vegada, un sostre pla de terra compactada armada. Això el converteix en una edificació sostenible per al medi ambient, i a més, fomenta l’economia circular dins de l’empresa. Al seu torn, l’espai està instal·lat en un edifici rehabilitat que anteriorment va ser un lloc de treball del complex industrial. D’aquesta manera, la primera instal·lació permanent de Planta es converteix en un espai de confluència entre la creació artística i la innovació empresarial del grup Sorigué i la fundació.

‘Ocean Without a Shore’ és un tríptic de vídeo en color compost per tres pantalles planes, acompanyat d’una instal·lació de so.

‘Ocean Without a Shore’ és un tríptic de vídeo en color compost per tres pantalles planes, acompanyat d’una instal·lació de so.AMADO FORROLLA

‘Ocean Without a Shore’ és un tríptic de vídeo en color compost per tres pantalles planes, acompanyat d’una instal·lació de so.

‘Ocean Without a Shore’ és un tríptic de vídeo en color compost per tres pantalles planes, acompanyat d’una instal·lació de so.AMADO FORROLLA

tracking