SEGRE

TURISME PATRIMONI

El romànic del Pirineu es promociona als EUA

Al museu de Boston que acull les pintures de Castell de Mur || La Generalitat vol situar-lo al mapa turístic americà

El màping de Sant Climent de Taüll, una de les atraccions.

El màping de Sant Climent de Taüll, una de les atraccions.CENTRE DEL ROMÀNIC DE LA VALL DE BOÍ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat de Catalunya promociona el romànic als Estats Units perquè agents turístics americans l’incorporin en les seues rutes i paquets culturals. El director de l’Agència Catalana de Turisme, David Font, acompanyat del vicepresident del Patronat de Turisme de la diputació de Lleida, Gerard Sabarich, han presentat al museu Fine Arts de Boston el patrimoni romànic català davant d’una quarantena d’agents de viatges, amb l’objectiu de convertir-lo en un reclam turístic. El viatge s’emmarca dins de la celebració del centenari de la pèrdua de les pintures murals de Castell de Mur, que van ser arrancades i venudes als Estats Units. Davant d’aquesta situació, la Mancomunitat va iniciar un projecte per “salvar” el romànic (vegeu el desglossament). Així, l’Agència vol aprofitar l’efemèride perquè els agents turístics americans coneguin Catalunya a través d’aquest estil artístic i la programin en els seus paquets.

Així mateix, Font es va reunir dies abans a Nova York amb una trentena de mitjans de comunicació dels EUA, a fi de presentar l’oferta del romànic, que a la Vall de Boí és Patrimoni de la Humanitat des de l’any 2000.

Centenari del ‘rescat’ d’un símbol per al territori El 1907 l’arquitecte –i futur president de la Mancomunitat Catalana– Josep Puig i Cadafalch va encapçalar una expedició per fotografiar, analitzar i difondre els tresors ocults de les esglésies romàniques de la Val d’Aran, la Vall de Boí i la Ribagorça. Aquesta difusió va tenir com a conseqüència la venda dels frescos del monestir de Santa Maria de Mur (Pallars Jussà) al museu de Belles Arts de Boston, per part de col·leccionistes privats. Sense poder impedir-ho i per evitar que aquest succés es repetís, la Junta de Museus de la Mancomunitat va iniciar una campanya d’arrancament de les pintures murals romàniques del Pirineu lleidatà per conservar-les a Barcelona. Els primers arrancaments es van iniciar a la Vall de Boí el desembre del 1919.

tracking