SEGRE

PATRIMONI LITIGI

Puig nega per via telemàtica que desobeís per Sixena

L’exconseller diu davant la jutge d’Osca que “mai he volgut fugir de la justícia”

L’exconseller de Cultura Lluís Puig (centre), ahir a l’arribar al jutjat de Brussel·les amb els seus advocats.

L’exconseller de Cultura Lluís Puig (centre), ahir a l’arribar al jutjat de Brussel·les amb els seus advocats.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exconseller de Cultura Lluís Puig va declarar ahir al jutjat d’Osca des de Brussel·les per videoconferència com a investigat per un presumpte delicte de desobediència en el cas Sixena. Tant la Fiscalia com l’ajuntament de Vilanova de Sixena l’acusen de no haver obeït les ordres judicials per entregar les 44 obres d’art del Museu de Lleida originàries del monestir i que finalment van acabar viatjant a Vilanova de Sixena l’11 de desembre del 2017 amb el polèmic trasllat amb entrada inclosa a l’edifici de la Guàrdia Civil. Puig va negar l’acusació i va deixar clar que ell “mai” va voler “fugir” de la justícia. Va negar haver tingut mai cap voluntat de desobediència i va explicar que l’endemà de prendre possessió com a conseller de Cultura va rebre un requeriment dels jutjats d’Osca per informar sobre com entregaria les obres. Llavors, va recordar, va demanar per escrit “temps” per poder estudiar un dossier “de molts papers”, ja que es tractava, va dir, d’un cas històric. No va obtenir cap resposta judicial ni administrativa a la petició, va afegir, i el 28 d’octubre del 2017 va ser “cessat per l’article 155”, va dir. Segons Puig, va fer front a la declaració com a investigat “amb la tranquil·litat i la consciència que mai he volgut fugir de la justícia i que mai he defugit les meues responsabilitats, sinó que s’estava estudiant quins eren els passos a seguir”. Perquè era una decisió que havia de prendre “a consciència i no en trenta segons”, va afegir. Amb l’article 155, tanmateix, va explicar, “els fets es van precipitar”.

Per la seua part, l’advocat de Lluís Puig, Jaume Alonso-Cuevillas, va destacar la “normalitat” d’aquesta declaració ja que les videoconferències judicials entre països europeus són “habituals” i va afegir que “l’excepcionalitat” va ser que l’Audiència Nacional rebutgés les declaracions a distància de Puig, Clara Ponsatí i Carles Puigdemont per a l’1-O.

Critiquen “l’obsessió per perseguir consellers de Cultura” Segons l’advocat de Puig, Jaume Alonso-Cuevillas, la demanda per desobediència és una “obsessió” de l’ajuntament de Vilanova de Sixena de “perseguir” els consellers de Cultura ja que, com va recordar el lletrat, les 44 obres ja van ser traslladades al monestir “amb el Govern del 155”. Cuevillas va descartar que es pugui dictar una euroordre perquè el presumpte delicte no implica penes de presó de més de 2 anys, sinó inhabilitació. Curiosament, l’acusació particular, l’ajuntament oscenc, no va assistir a la declaració de Puig. “És estrany que qui em demanda no es presenti en el moment de la meua declaració”, va dir Puig. L’advocat Jorge Español va explicar que com que l’exconseller Santi Vila ja es va negar a respondre-li quan va declarar a Osca el 25 d’abril del 2018 en aquesta causa, “entenc que Puig hauria seguit la mateixa estratègia i no hauria respost a les meues preguntes”.

tracking