SEGRE

LITERATURA PREMIS

El lleidatà Ferran Sáez guanya el Carles Rahola amb un dietari

Ramon Cardona, de Solsona, s’emporta el Miquel de Palol amb ‘Tocat i enfonsat’

Ferran Sáez, en una imatge d’arxiu a l’IEI el 2017.

Ferran Sáez, en una imatge d’arxiu a l’IEI el 2017.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El filòsof, escriptor i professor universitari Ferran Sáez (La Granja d’Escarp, 1964) va guanyar ahir la 40a edició del premi Carles Rahola d’assaig amb una obra titulada La vida aèria, “un text en forma de dietari i amb la mirada d’un filòsof”. El guardó, dotat amb 6.000 euros, està convocat per la Fundació Prudenci Bertrana en el marc dels Premis Literaris de Girona, que s’atorgaran en una vetllada a la capital gironina el 17 de setembre (vegeu el desglossament de la dreta). De fet, és la primera vegada que els guanyadors s’anuncien amb més de dos mesos d’antelació. A canvi, el Grup 62, que publicarà els llibres el 18 de setembre, ha demanat discreció màxima als guanyadors sobre les seues obres. Així, Sáez va manifestar a SEGRE la seua satisfacció pel premi, però va lamentar amb resignació que “no podem revelar res de les nostres obres fins a la Nit Literària”. Això sí, el professor de la Universitat Ramon Llull es va alegrar també per haver pogut completar el triplet dels premis d’assaig en català, dos dècades després d’emportar-se el Josep Vallverdú a Lleida l’any 1998 amb El crepuscle de la democràcia i el Joan Fuster de Valencia el 1999 amb Dislocacions.

Per la seua part, l’historiador i arqueòleg Ramon Cardona (Solsona, 1965), professor a l’institut Manuel de Pedrolo de Tàrrega, es va emportar el 42è Premi Miquel de Palol de poesia, dotat amb 2.400 euros, per l’obra Tocat i enfonsat, un poemari que “reuneix les referències culturalistes, com la pintura europea i el món grec, amb cites a la naturalesa salvatge”.

De fet, Claramunt és la principal raó per la qual Bayo va decidir escriure una segona part de Tan tuyo como tu muerte. “Volia seguir amb el personatge, que continua malalt. De fet, el trobarem a les portes de l’hospital”, afegeix amb ironia. El jurat del València, dotat amb 12.000 euros, també ha lloat “la veu tan personal” de Bayo. El premi es farà efectiu a l’octubre, coincidint amb la presentació del llibre.

Precisament a la tardor Bayo té previst publicar una novel·la juvenil que ja ha donat per acabada. “Són dos llibres molt diferents que he escrit gairebé en paral·lel” després de la seua particular visió del procés, Més que ràbia. No serà la primera obra amb l’etiqueta de “juvenil” que publica Bayo. Premonicions, que va escriure com un regal per al seu fill Tomàs, s’ha convertit en tot un best seller adolescent amb set edicions.

Premi València de narrativa per a Emili Bayo

La novel·la negra Tan tuyo como tu muerte (Versátil, 2017) va suposar l’exitós debut en castellà de l’escriptor lleidatà Emili Bayo. A l’octubre es publicarà una continuació que arriba avalada pel premi València de narrativa de la Institució Alfons el Mangànim. Bayo recupera a Lo que deja la vida el sergent Abel Claramunt, malalt terminal, i la seua entusiasta i novella ajudanta, Azucena Arter, que investigaran un cas que involucra l’alta societat lleidatana. “És una novel·la que sedueix el lector des de la primera pàgina per la seua força visual i l’originalitat de la trama, la intel·ligència de l’estructura i, sobretot, per la construcció de tots els personatges, especialment, la del carismàtic protagonista, que acaba allotjant-se a les nostres vides”, va dir el jurat.

Ferran Sáez, en una imatge d’arxiu a l’IEI el 2017.

Ferran Sáez, en una imatge d’arxiu a l’IEI el 2017.LLEONARD DELSHAMS

tracking