SEGRE

PATRIMONI REHABILITACIÓ

Concurs d'idees per al temple romànic de Talteüll

Les obres en aquest edifici de la Segarra del s. XI, pressupostades en 800.000 €

Imatge de la capçalera de Sant Pere de Talteüll, amb la singularitat dels dos absis al costat de la porta.

Imatge de la capçalera de Sant Pere de Talteüll, amb la singularitat dels dos absis al costat de la porta.XAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Massoteres, amb el suport dels serveis tècnics del consell comarcal de la Segarra, posarà en marxa pròximament un concurs d’idees per recuperar el temple romànic de Sant Pere de Talteüll. Es tracta d’una singular església gairebé única, del segle XI, que presenta dos absis bessons amb arcuació llombarda i una planta també amb dos naus. L’alcalde, Miquel Àngel Marina, va explicar a SEGRE que el pressupost de rehabilitació de l’edifici ascendeix a uns 800.000 euros, una xifra de la qual aquest municipi, de poc més de 230 veïns –tot just 18 al poble de Talteüll–, no pot disposar en solitari. Per aquesta raó, Marina va assenyalar que el finançament de les obres es duria a terme a través de les subvencions de l’1,5% Cultural del ministeri de Foment, i es comptaria també amb ajuts de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i de la Generalitat.

El temple de Talteüll ja ha rebut dos inversions importants aquesta última dècada. La primera va permetre recuperar l’interior de l’edifici i la segona, la coberta. Ara, explica l’alcalde, s’ha de portar a terme la reparació del mur sud i dels dos absis, “que la converteixen en una església especial”. Com a curiositat, el rector, Fermí Manteca, destaca que en aquesta zona del Llobregós –terra de frontera en l’època medieval– hi ha nombroses esglésies i ermites romàniques dedicades a Sant Pere, com les de Castellfollit, Ivorra, Murinyols, Gra, Vallferosa i Ponts. A la província, Sant Serni de Baiasca, a Llavorsí, i Sant Feliu de Barruera, a la Vall de Boí, compten també amb doble absis.

Opta a Bé d’Interès Nacional

El mes de març passat, el departament de Cultura de la Generalitat va obrir l’expedient per declarar el temple de Sant Pere de Talteüll com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Val a destacar que a escassos trenta metres d’aquest edifici ja està declarada com a BCIN des del 1988 la torre del castell (que pot veure’s a la foto, al fons a la dreta). Segons va explicar l’alcalde, Miquel Àngel Marina, la declaració permetria donar una nova dimensió turística a la població que, a més, ha rehabilitat dos forns comunals, un dels quals adossat a l’església.

tracking