SEGRE

JACIMENTS PALEONTOLOGIA

Troben un os de dinosaure de dos metres al Pallars Jussà

És el descobriment més gran que s’ha realitzat a les excavacions del Pirineu

Os de titanosaure que van trobar durant l’excavació del jaciment de les Gavarres.

Os de titanosaure que van trobar durant l’excavació del jaciment de les Gavarres.DINOSAURES DELS PIRINEUS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip de voluntaris i estudiants de la UB i la UAB coordinats per l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i el Museu de la Conca Dellà han trobat durant una excavació al jaciment arqueològic de les Gavarres del Geoparc de la Conca de Tremp-Montsec –declarat geoparc mundial de la Unesco–, a Suterranya, un os que pertany a un dinosaure de la família dels sauròpodes. En concret es tracta d’una costella cervical de 2,1 metres de longitud d’un titanosaure que, segons el director del Museu Conca Dellà i l’espai Dinosfera de Coll de Nargó, Àngel Galobart, és “el més gran que s’ha trobat fins ara a la zona del Pirineu i el Prepirineu, un os que donava suport al coll d’aquests grans vertebrats que podien arribar a mesurar vint metres de llarg”.

Els titanosaures van ser l’últim gran grup de sauròpodes abans que s’extingissin al Cretaci, fa uns 65 milions d’anys. Es tractava de l’herbívor quadrúpede dominant del seu temps, ja que van habitar en tots els continents incloent-hi l’Antàrtida. Els altres sauròpodes semblants, com els diplodocus i els braquiosaures, ja havien desaparegut, mentre que els titanosaures es van desenvolupar fins al final del període. Aquesta costella cervical amb altres restes fòssils localitzades durant aquests dies al jaciment de les Gavarres, com per exemple un altre os, una ulna de 98 centímetres de longitud, l’equivalent al cúbit en els humans, o un metàpode de quaranta centímetres, l’os que va des del canell fins a les falanges, es netejaran i prepararan per a la conservació a l’espai Dinosfera, on seran estudiats i finalment exposats al Museu de la Conca Dellà.

Paral·lelament a les excavacions, els paleontòlegs han documentat la superfície del jaciment d’icnites de dinosaure Orcau-2 fent fotografies amb un dron per crear un model en 3D i divulgar millor el contingut fòssil entre els visitants del museu. Val a destacar que en els divuit anys d’aquest tipus d’excavacions a la zona ja s’han trobat unes 2.500 restes relacionades amb dinosaures.

Aquesta última troballa es produeix uns dies després que al jaciment Angeac-Charente, al sud-oest de França, es trobés un fèmur –també de sauròpode– de dos metres de longitud i cinc-cents quilos de pes.

tracking