SEGRE

PATRIMONI ACTUACIONS

El pont romànic d'Alós d'Isil, 'apedaçat' amb ciment

L’arquitecte de la Diputació dirigirà la restauració, que serà imminent

Estat actual del pont romànic d’Alós d’Isil.

Estat actual del pont romànic d’Alós d’Isil.RICARD TÀSIES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El polèmic apedaçament amb ciment del pont romànic d’Alós d’Isil té els dies comptats. Aquest mateix dijous l’arquitecte tècnic de la Diputació té previst desplaçar-se a l’Alt Àneu per dirigir les obres de restauració del viaducte. Fonts properes a l’entitat municipal descentralitzada (EMD) d’Isil i Alós van reconèixer ahir que aquesta construcció portava diversos anys en un “estat de conservació pèssim”. Aquesta actuació arriba un any després que la pedania demanés una subvenció directament a l’IEI sense passar per l’òrgan superior, l’ajuntament d’Alt Àneu. “L’anterior govern municipal ens va prometre fa anys una solució que no va arribar mai”, van assegurar des de l’EMD, i van afegir que “només van enviar la brigada municipal fa un any perquè revestís la barana del viaducte per motius de seguretat”, la qual cosa ha suscitat moltes crítiques per l’impacte visual d’aquesta intervenció. Com a conseqüència, Alós d’Isil ha hagut d’esperar “molt temps” per disposar de prou diners i poder restaurar el pont malgrat “la urgència”.

Així mateix, segons les mateixes fonts, el valor total de les obres és de 30.000 euros, molt superior a la subvenció atorgada per l’IEI. “Tenim sort de poder afrontar la despesa després d’acabar el 2018 amb superàvit”, van assegurar. De fet, el mes de juny passat, la pedania va demanar una nova subvenció per poder iniciar la segona fase del projecte sense haver començat ni tan sols la primera. La fase inicial, que començarà aquest dijous, contempla restaurar l’estructura i els fonaments del pont, mentre que la segona preveu arreglar els accessos adjacents, ara revestits amb ciment, i l’estètica. Els encarregats de dur a terme les obres són Construccions Tomaset, empresa de maçoneria del Pallars.

Paral·lelament a la restauració del viaducte romànic, la pedania d’Isil i Alós ha començat els tràmits per declarar el pont com a Bé Cultural d’Interès Local.

tracking